avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Am fost șomeră 6 luni .. În aprilie mi s a încetat șomajul și m am inregistrat ca și șomer neindemnizat ... Este o luna de când sunt șomer neîntemeiat și acum am aflat k sunt însărcinată. . Dacă mă angajez 8 luni pana nasc ... Am dreptul la Concediu de maternitate sau ce pot sa fac în acest sens???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:36, 11 Mai 2017
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

b) s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate pircalabescudaniela pircalabescudaniela Buna ziua! In Iunie 2016,am implinit 24 ani.Dupa ce am terminat facultatea am fost in somaj 6 luni.Acum m-am angajat de cca 3 luni.Ieri am aflat ca sunt ... (vezi toată discuția)
Somaj concediu indemnizatie?! Iliee7 Iliee7 Situatie: somaj 6 luni indemnizati dupa scoala urmat la zi , se poate intra in indemnizatie crestere copil?Se poate prelungi ( adica intrerupe somajul cu ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil persoana coasigurata mariana55_ro mariana55_ro Buna ziua ! sant o persoana care momentan nu are servici . sotul meu lucreaza cu contract de munca si eu sant coasigurata . Am aflat ca sant insarcinata .... ... (vezi toată discuția)