avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Noua lege a pensiilor din 2011
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Noua lege a pensiilor din 2011

Am pensie anticipata partiala, venituri ca independent (traducator autorizat MJ), venituri din drepturi de autor (cedate editurii), venituri din alt tip de colaborare (conventie civila).

Am declaratie de asigurare, platesc 31,3 % din venitul minim asigurat, lunar.

Pana acum, dupa legea veche, nu mi s-a suspendat pensia. S-a suspendat numai in cazul categoriilor din I si II. (Am pierdut vreo 5 luni sa-i lamuresc pe cei de la Casa de pensii).

Cum va fi in cazul meu, de la anul? Sunt inclusa in urmatoarele categorii de persoane care se asigura obligatoriu: IV (activitati profesionale) si VI (drepturi de autor si conventii civile).

Legea spune ca pensia se suspenda in cazul in care: b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni.

Eu ma incadrez in IV (se suspenda), dar si in VI (nu se suspenda). Nu pricep cum va fi in cazul meu!!! Va rog sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 18:51, 19 Ianuarie 2011
dariad a scris:
Am pensie anticipata partiala, venituri ca independent (traducator autorizat MJ), venituri din drepturi de autor (cedate editurii), venituri din alt tip de colaborare (conventie civila).
Am declaratie de asigurare, platesc 31,3 % din venitul minim asigurat, lunar.

As incerca sa va lamuresc, dar nu inteleg in ce calitate v-ati asigurat pe baza declaratiei de asigurare. Realizati toate aceste venituri (cu exceptia pensiei, bineinteles) dintr-o singura sursa? La care litera a art. 5, alin. (1), pct. IV din Legea nr. 19/2000 va incadrati?

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Am declaratie de asigurare obligatorie in baza Legii19/2000, pentru ca obtin venituri din profesii libere (activitati independente), art. 5, alin. (1), pct. IV, litera d):

d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;

Acest punct nu mai suna astfel in noua lege, dar oricum cred ca ma incadrez la IV, e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale

Conform noii legi, nu stiu care va fi situatia mea din 2011, pentru ca a mai aparut o categorie, la punctul VI:

VI. persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din:
a) drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13¹ din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu regularitate sau în mod ocazional;
b) contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.

Eu obtin venituri si din aceste surse, pentru care nu trebuie sa fiu autorizata.

Restul legat de suspendarea pensiei este explicat mai sus.
Am inteles acum. Asta nu intelegeam, daca realizati toate veniturile din mai multe surse sau dintr-o singura sursa.

Credeti bine, va incadrati la art. 6, alin. (1), pct. IV, lit. e) din legea privind sistemul unitar de pensii in privinta veniturilor realizate ca traducator. In privinta veniturilor din drepturi de autor si a celor realizate din conventia civila, va incadrati la art. 6, alin. (1), pct. VI din lege.

Ca beneficiar de pensie anticipata partiala, va trebui sa renuntati la veniturile realizate ca traducator, intrucat nu le puteti cumula cu pensia. Sau, puteti solicita suspendarea platii pensiei. Celelalte venituri pot fi cumulate cu pensia anticipata partiala.

Deci: fie renuntati la plata pensiei si realizati in continuare toate veniturile de mai sus, fie renuntati la veniturile realizate ca traducator (la calitatea de pensionar si la profesia de traducator nu se poate, respectiv nu trebuie sa renuntati).

Nu stiu daca am fost foarte clara. :">
Am citit mai cu atentie aceste paragrafe din noua lege si cred ca alta e situatia. Cuvantul EXCLUSIV de la punctul IV schimba totul:

IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv!!!!, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una din situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;

Pot considera ca eu nu obtin exclusiv venitul incadrat aici, pentru ca obtin venituri si din cele incadrate in VI:

VI. persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din:
a) drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13¹ din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu regularitate sau în mod ocazional;
b) contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.

Deci dupa noua lege, trebuie sa ma asigur obligatoriu in sistemul de pensii pentru ca sunt inclusa acum in VI, nu in IV. Si atunci nu trebuie sa cer suspendarea pensiei. Eu asa inteleg.
M-ati facut sa rad, doamna, nu sesizasem si aceste prevederi haotice. :)

Deci realizati venituri si potrivit pct. IV si potrivit pct. VI ale art. 6 din Legea nr. 263/2010. Pe de alta parte, art. 114, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 263/2010 nu distinge, si nici n-ar avea cum. Este posibil sa fie cum scrieti dvs. Ramane sa ma mai gandesc, acum nu-mi dau seama. Oricum, interpretarea acestor prevederi va fi hotarata de CNPAS, prin adresa interna. Va sugerez sa le solicitati inca de pe acum punctul de vedere, in scris.

Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensionara cu pensie anticipata partiala care are grija de nepot bodo gabriella bodo gabriella doresc sa ma interesez urmatoarele. Mama mea este in pensie partiala anticipata daca are grija de nepot si eu ii platesc CAS si pensia ca la un angajat are ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata si contract de munca bulzanv bulzanv am 37 ani lucrati ,as putea sa ma pensionez anticipat cu penalizare pentru 24 luni ( 18%) .Doresc sa =mi raspundeti daca m-as pensiona anticipat as mai ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata si continuarea activitatii Cojocariu Dorin Voicu Cojocariu Dorin Voicu Buna ziua. In conditiile in care sunt angajat la o firma privata si indeplinesc conditiile pentru pensie anticipata partiala, Pot sa-mi depun dosarul de ... (vezi toată discuția)