avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Noua lege a pensiilor din 2011
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Noua lege a pensiilor din 2011

Am pensie anticipata partiala, venituri ca independent (traducator autorizat MJ), venituri din drepturi de autor (cedate editurii), venituri din alt tip de colaborare (conventie civila).

Am declaratie de asigurare, platesc 31,3 % din venitul minim asigurat, lunar.

Pana acum, dupa legea veche, nu mi s-a suspendat pensia. S-a suspendat numai in cazul categoriilor din I si II. (Am pierdut vreo 5 luni sa-i lamuresc pe cei de la Casa de pensii).

Cum va fi in cazul meu, de la anul? Sunt inclusa in urmatoarele categorii de persoane care se asigura obligatoriu: IV (activitati profesionale) si VI (drepturi de autor si conventii civile).

Legea spune ca pensia se suspenda in cazul in care: b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni.

Eu ma incadrez in IV (se suspenda), dar si in VI (nu se suspenda). Nu pricep cum va fi in cazul meu!!! Va rog sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 18:51, 19 Ianuarie 2011
Da, haotic e un cuvant potrivit! Nu stiu daca si cand vor aparea normele de aplicare. E posibil ca acestea sa mai aduca ceva lamuriri. Incerc si la CNPAS.

Multumesc pentru dialog si sarbatori fericite!
Am scris in trei directii si am primit acum un raspuns de la CNPAS. Situatia este cu totul alta de cand a aparut OUG nr.117/2010 care, printre altele, modifica Legea pensiilor. Raspunsul primit este urmatorul:

Beneficiarii unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale nu pot cumula pensia cu venituri realizate in calitate de asigurat obligatoriu al sistemului public de pensii, cu exceptia consilierilor locali si consilierilor judeteni.
In cazul dvs., ambele situatii se incadreaza in categoria asigurarii obligatorii in sistemul public de pensii. Trebuie sa va precizam ca Legea nr.263/2010 a fost modificata prin OUG nr.117/2010, conform careia art.6 alin.1 pct.VI a fost abrogat iar art.6 alin.1) pct.I se completeaza cu lit.d):
<<d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.>>

Acum am scris din nou, pentru ca exista inca nelamuriri pentru mine si timpul trece. Iata ce am scris:

"Referitor la raspunsul dumneavoastra din 18.01.2011, vreau sa precizez urmatoarele: am inteles ca nu pot cumula (conform noii legi) daca veniturile mele se incadreaza in I (drepturi de autor si conventii civile), dar in ce priveste incadrarea veniturilor in punctul IV, situatia este alta. Legea spune astfel:

IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv!!!!, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (adica 2.022 lei x 4= 8.088), şi care se află în una din situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;

Sa presupunem ca renunt la veniturile in urma dreptului de autor si a conventiilor civile si raman cu veniturile din activitati profesionale, IV e) - cred ca aici ma incadrez ca traducator autorizat de MJ. Dar acest venit brut sa presupunem ca este sub de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (adica 2.022 lei x 4= 8.088), pe an calendaristic (ceea ce pe 2010 asa si este). In acest caz, eu inteleg ca pot cumula acest venit cu pensia anticipata partiala. Sau, sa o luam altfel. Art 11 (4) spune:

(4) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III şi V.

Eu inteleg de aici ca nu sunt obligata sa ma asigur in cazul in care veniturile se incadreaza in IV si am si o pensie (indiferent de care!!!). Atunci pot cumula veniturile incadrate in IV (la nivelul explicat mai sus) si pensia anticipata partiala. Ceea ce nu stiu exact este daca mai pot contribui la pensie pe baza declaratiei de asigurare. Se pare ca nu, dar probabil numai in eventualele perioade in care pensia anticipata partiala ar fi suspendata."

Pana primesc un raspuns, va rog sa va dati cu parerea daca am inteles cum trebuie.

Ceea ce ma mira pe mine este ca aceste prevederi interzic celor care se pensioneaza anticipat sa mai participe cu ceva la sistemul de pensii, cand contributia lor (oricat de mica ar fi fost) putea sa aduca o suma binevenita. Deci aceasta categorie de pensie se suspenda, printre altele, daca:

Art 114 (1) b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni.

Pentru ca:

Art. 105. - În sistemul public de pensii, pensiile se plătesc de la data acordării, stabilită prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, care se plătesc de la data încetării calităţii de asigurat.

Eu asa am inteles... (deja ma doare capul!!!)

Ah! Mai este si Articolul III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, care spune:

"(2) În sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, prin venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se înţelege acele venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj.

(5) Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin. (2). "

De aici ce sa inteleg, ca eu ca pensionara nu datorez contributia de asigurari sociale?

Mai sunt ai alte prevederi, dar sunt asa de imbarligate ca nu inteleg nimic!


Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
dariad, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionara cu pensie anticipata partiala care are grija de nepot bodo gabriella bodo gabriella doresc sa ma interesez urmatoarele. Mama mea este in pensie partiala anticipata daca are grija de nepot si eu ii platesc CAS si pensia ca la un angajat are ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata si contract de munca bulzanv bulzanv am 37 ani lucrati ,as putea sa ma pensionez anticipat cu penalizare pentru 24 luni ( 18%) .Doresc sa =mi raspundeti daca m-as pensiona anticipat as mai ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata si continuarea activitatii Cojocariu Dorin Voicu Cojocariu Dorin Voicu Buna ziua. In conditiile in care sunt angajat la o firma privata si indeplinesc conditiile pentru pensie anticipata partiala, Pot sa-mi depun dosarul de ... (vezi toată discuția)