avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legea 221/2009
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legea 221/2009

Constituie condamnare cu caracter politic tentativa de trecere a frontierei inainte de 1989 [in 1982 si1987] argumentand prin dovezi de la C.N.S.A.S, ostilitatea fata de regimul comunist cat si a amenintarilor din partea fostei securitati?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 19:35, 19 Decembrie 2010
Buna ziua !
O astfel de condamnare nu intra in categoria condamnarilor cu caracter politic asa cum le stabileste legea.
De principiu, nu ar parea sa rezulte ca s-ar incadra in prevederile legale dar daca persoana avea probleme cu securitatea se poate incerca sa va judecati.
Aveti posibilitatea de a va expune argumentele in fata instantei.

avocat Claudiu Lascoschi
Corect. Functie de argumentele aduse in fata instantei veti obtine recunoasterea persecutiei.
Dar, Atentie!
In ceea ce priveste daunele morale s-ar putea sa aveti probleme intrucat Ministerul de Finante ridica exceptia de neconstitutionalitate a art5 alin lit a din lege (care e de fapt esenta legii) si nu le veti obtine.
Vezi in acest sens deciziile Curtii Constitutionale din 20 sau 21 octombrie 2010.
Din cate cunosc tentativa de trecere frauuduloasa a frontierei nu constituie o condamnare politica.
Daca puteti dovedi ca a existat un dosar de urmarire informativa,ca persoana in cauza era un opozant cunoscut sau recunoscut si ca a avut de suferit de pe urma regimului comunist,aceasta determinand respectiva persoana sa incerce fuga peste granita,este posibil sa va fie admisa cererea
Art. 245 din vechiul Cod Penal (trecerea frauduloasa a frontierei de stat) nu este intre articolele listate limitativ de Legea 221/ 2009 la art. 1 (2), a. pentru ca condamnarea sa fie de drept una politica.

Totusi art.1 (3) din Legea 221/ 2009 prevede ca instanta poate considera politica orice alta condamnare penala a unei fapte savarsite cu o intentie dintre cele listate in OUG 214/1999 art. 2. Acestea sunt:
Art. 2. – (1) ....
a) exprimarea protestului împotriva dictaturii, cultului personalităţii, terorii comuniste, precum şi abuzului de putere din partea celor care au deţinut puterea politică;
b) militarea pentru democraţie şi pluralism politic;
c) propaganda pentru răsturnarea ordinii sociale existente până la 22 decembrie 1989 sau manifestarea împotrivirii faţă de aceasta;
d) respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, recunoaşterea şi respectarea drepturilor civile şi politice, economice, sociale şi culturale;
e) înlăturarea măsurilor discriminatorii pe motive de naţionalitate sau de origine etnică, de limbă ori de religie, de apartenenţă sau opinie politică, de avere ori de origine socială.

Prin urmare, va recomand sa aflati exact articolele din vechiul Cod Penal si alte legi cu care a fost condamnata persoana. Daca este vorba doar de art.245, atunci trebuie sa aratati instantei ca trecerea frontierei s-a facut in unul din scopurile de mai sus.

In legatura cu daunele, persoana poate dori doar recunoasterea condamnarii sale ca politica si reabilitare, sau poate avea in vedere celelalte doua litere din art. 5 Legea 221/2009 (bunuri confiscate sau repunere in drepturi), care nu au fost declarate neconstitutionale.
Ultima modificare: Duminică, 19 Decembrie 2010
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie si despagubiri legea221/2009 si decret-lege118/1990 mosaurelian mosaurelian In vara anului 1988 am incercat sa trec granita romano-iugoslava in mod fraudulos.Am fost prins,arestatsi apoi condamnat la sase luni de detentie pentru ... (vezi toată discuția)
Detinuti politici gelubalici gelubalici am fost condamnat la 10 luni inchisoare cu executare pentru tentativa de trecere a frontierei .Daca am dreptul sa fiu detinut politic (vezi toată discuția)
Legea 118 nelamurire Bosee Bosee Buna seara Din intimplare am dat de acest forum, unde sper ca voi fi si ajutat! Inainte de 89 am suferit 2 condamnari 1 (in 1984 tentativa trecere ... (vezi toată discuția)