avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 118 nelamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 118 nelamurire

Buna seara
Din intimplare am dat de acest forum, unde sper ca voi fi si ajutat!

Inainte de 89 am suferit 2 condamnari
1 (in 1984 tentativa trecere frontiera art 245 al2)
2 ( in1985 asociere in vederea savirsirii de infractiune ttf prev. art.323 al1 )

In vara anului 2010 m-am consultat cu un avocat,care m-a reprezentat ulterior in proces . Am deschis proces in baza legii 221, la care am primit primul termen luna trecuta . Am fost respins prin motiv "decizia nr 1358 din 21.10.2010 Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitatea prev art 5 al1 teza a"

In motivare am fost indrumat spre legea 118 /1990.
Azi am sunat la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie , unde mi s-a precizat ; cu aceste condamnari nu am nici o sansa.

Intrebarea este urmatoare: beneficiez de legea 118 sau nu?
Ce as mai putea face in continuare?

Va multumesc,
Cu stima
Daniel
Cel mai recent răspuns: Bosee , utilizator 23:54, 3 Iunie 2011
Conform Decretului Lege 118 din 1990
ART. 1

(1) Constituie vechime in munca si se ia in considerare la stabilirea pensiei si a celorlalte drepturi ce se acorda, in functie de vechimea in munca, timpul cat o persoana, dupa data de 6 martie 1945, pe motive politice:

a) a executat o pedeapsa privativa de libertate in baza unei hotarari judecatoresti ramase definitiva sau a fost lipsita de libertate in baza unui mandat de arestare preventiva pentru infractiuni politice;

b) a fost privata de libertate in locuri de detinere in baza unor masuri administrative sau pentru cercetari de catre organele de represiune;

c) a fost internata in spitale de psihiatrie;

d) a avut stabilit domiciliu obligatoriu;

e) a fost stramutata intr-o alta localitate.

(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si persoana care:

a) a fost deportata in strainatate dupa 23 august 1944;

b) a fost constituita in prizonier de catre partea sovietica dupa data de 23 august 1944 ori, fiind constituita ca atare, inainte de aceasta data, a fost retinuta in captivitate dupa incheierea armistitiului.

Dupa cum observati faptele pentru care ati fost condamnat nu sunt de natura politica, asa cum sunt descrise de actul normativ.
Va mutumesc mult pentru raspuns.

Inainte de a posta "subiectul" la o cautare pe google am dat tot pe acest seit de un thread din 2008 citez:
[ Potrivit politicii penale a statului instaurat după 6 martie 1945 şi corespunzător modificării conţinutului valorilor ocrotite, coroborat cu îngrădirile aduse drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi sub aspectul libertăţii de circulaţie, fapta de trecere frauduloasă a frontierei a fost apreciată ca infracţiune având caracter politic, aşa încât instrumentarea acesteia se efectua de către organele securităţii statului, iar competenţa de judecată a fost atribuită instanţelor militare.
Pe de altă parte, potrivit art.1 alin.1 lit.a din Decretul-lege nr.118/1990, timpul cât o persoană, ulterior datei de 6 martie 1945, a executat o pedeapsă privativă de libertate, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, pentru infracţiuni politice, constituie vechime în muncă şi se ia în considerare la stabilirea pensiei şi celorlalte drepturi. ]

www.avocatnet.ro/content/for...

cu stima
Daniel
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
Bosee, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prizonier de razboi - compensatii materiale Doru D. Doru D. Bunicul meu a fost luat ca prizonier de razboi in 1944 de catre armata rusa. Dupa 4 ani de munca silnica in Siberia a fost eliberat. A decedat in 1986. Doresc ... (vezi toată discuția)
Fosti detinuti politic nyk 2008 nyk 2008 Mama mea e fost detinut politic,vrea sa vanda un imobil ,propietate personala, in acest caz mai trebuie sa plateasca impozitul pe tranzactie ? (vezi toată discuția)
Treecerea de frontiera,tentativa de trecerea a frontierei Tika Tika Buna ziua. As dori de la dvs. un raspuns la intrebarea care ma framanta de ani de zile. Condamnarea ptr. trecerea de frontiera(inainte de \'89) este ... (vezi toată discuția)