In urma unui proces de partaj succesoral, incheiat cu hotararea de expedient in 2005 ,am dobandit proprietatea asupra suprafetei de teren de 3000 mp. Pe terenul respectiv, in anul 1998 , dupa decesul parintilor , am edificat o casa fara autorizatie de construire.
Mentionez ca in repetate randuri am solicitat Primariei eliberearea ceretificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, proiectul casei fiind intocmit, dar , datorita faptului ca partajul nu se incheiase si legal nu mi se atribuise o suprafata din intregul teren al autorilor comuni, si astfel nu se putea efectua cadastrul , nu am putut obtine de la primarie nici actele solicitate.
Cu toate acestea , casa am ridicat-o fara autorizatie , sperand ca , o data cu incheierea procesului de partaj sa intru in legalitate..
In acest moment detin imobil construit din 1998, pe suprafata de teren atribuita prin partaj, si sunt inregistrat la Primaria…-serviciul taxe si impozite, cu imobil proprietate personala ca platitor de taxe si impozite la zi pe terenul atribuit si pe casa construita.
As avea castig da cauza daca as porni o actiune dse constatare a constructiei fara autorizatie?
Ca parat chem primarul comunei
Exista riscul ca astfel de solicitare sa se soldeze si cu o amenda de la primarie ca nu am autorizatiede constructie ?
Casa e construita din 1998 si de fiecare data cand solicitam primariei eliberarea unei adeverinte ca detin imobil proprietate personala pe raza comunei (pt introducere de curent electric, pentru introducerea gazelor , acum mai recent pentru stabilirea domiciliului la imobilul respectiv)nu am intampinat nici o problema, mai mult dupa incheierea partajului luan in calvul hotararea judecatoresca mi s-a facut rol la primarie pe casa fara autorizatie si pe trenul atribuit- pentru care platesc un impozit de aprox 3 milioane/an .
Ca sa urmez calea normala pt a realiza o constructie ar trebui sa cheituiesc cu proiectul casei si toate actele necesare multi bani , pe care nu ii am.
Si nici nu stiu daca mai are rost caci, casa e gata construita si am inteles ca instanta poate pronunta o hotarare de constatare a existentei imobilului.
Nu stiu cum sa procedez.
Multumesc ptr. raspuns Abby. Iti urez mult succes in continuare si cand se va termina poate imi spui si mie sa ma bucur si eu ptr tine ca si eu vreau sa fac asta... dar deocamdatanu am curaj. Mi-e cam frica de astiadi primarie si de toata mafia de p-aici. Mult succes inca o data.
recomand si eu o actiune in constatare pe urmatoarele motive:
-faceti dovada ca ati cerut autorizatii ce nu v-au fost emise
-aveti si plata impozitului ca atuu
interpretarea cu dreptul de proprietata este discutabila
in anul 2003 am cumparat un teren pe care era construita o casa veche. am incercat sa o renovam dar am constatat ca sub ea fusese o groapa si de aceea se darapanase si casa.si atunci am construit o casa noua dar nu pe locul celei vechi evident.in acte scrie ca cea veche are 3 camere.noi acum avem 5.am construit fara autorizatie.acum dupa 4 ani casa e ridicata. platim impozit la primarie conform celor scrise in actul de vanzare cumparare.vrem sa intram in legalitate.vrem sa intocmim cartea funciara.ne mai trebuie autorizatie de constructie?putem sa primim amenda totusi?am vazut ca se prescrie in 2 ani contraventia.
LEGEA R.50/1990 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, prevede intr-adevar la Art. 31. - "Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei."
Ar fi foarte indicat sa aveti acte doveditoare ca ati eificat aceasta constructie acum 4 ani, pentru a invoca termenul de prescriptie de 2 ani.
Solutii:
1.Incercati la Primarie-Directia(Serviciul) de urbanism,o discutie cu consilierii, pentru o procedura amiabila - ei se confrunta permanent cu astfel de situatii.Vedeti ce costuri implica si daca e posibila obtinerea unei autorizatii - cu proiect, cu tot.Atentie! Veti avea probleme si pentru ca nu ati platit impozit decat petru ceea ce figura in acte - adica 3 camere construite, deci aveti tot interesul unei rezolvari urgente, prin conciliere.
2.Daca pe cale amiabila nu "descoperiti" rezolvarea solicitati serviciile unui avocat si porniti o actiune in constatare.
va multumesc foarte mult.o sa va urmam sfatul.am vrut mai de mult dar stiam ca ne trebuie niste bani, (mai multi..). o sa facem un efort si sa rezolvam