Am urmatoarea situatie : la intretinerea aferenta lunii octombrie m-am trezit ca trebuie sa platesc intretinerea pentru 4 persoane si nu pentru 2 cat locuiesc acolo. Am cerut lamuriri administratorului si raspunsul acestuia a fost ca un vecin a reclamat faptul ca in respectivul apartament locuiesc mai mult de doua persoane asa ca automat a trecut 4 persoane la intretinere . Ma intereseaza daca administratorul are baza legala pentru aceasta actiune .
As dori sa mentionez si faptul ca acel apartament este inchiriat fara forme legale la 2 domnisoare care ocazional mai primesc vizite din partea unor prieteni sau prietene
Da are dreptul daca constata ca fapta se adevereste si aproba C.E.Atentie!!!!!!!!!!!!
Inchirierea apartamentelor fara forme legala se considera evaziune fiscala.
Fata de asociatia de proprietari, in calitate de proprietar, aveti obligatia sa declarati numarul de persoane, precum si datele de identificare ale persoanelor care locuiesc in apartament, dar si calitatea acestora.
Ca nu inregistrati contractul la fisc, o faceti pe raspunderea dvs.
In ceea ce priveste numarul de persoane trecut la intretinere, conform art. 17 lit r)din HG 1588 Comitetul Executiv este cel care stabileste numarul de persoane.
In practica administrarii imobileloe functioneaya si regula inaintarii unei cereri de introducere sau scoatere, cerere pe care o face proprietarul.
Daca vreti sa va razboiti cu asociatia, puteti solicita, in scris, presedintelui baza legala prin care au fost trecute la intretinere cele 4 persoane. In caz de refuz, puteti actiona in instanta presedintele, administratorul si comitetul executiv pentru abuz in serviciu.
Inainte de a intreprinde aceste demersuri, trebuie sa va asigurati ca dreptatea este de partea chiriaselor dvs.
Adam Grecu
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Si asociatia noastra are asemenea probleme. Proprietarul inchiriaza - da, de obicei fara forme legale, la 2 persoane care sunt 2 persoane numai in prima zi, poate a doua, dupa care acestia incep sa primeasca colegi, prieteni, cunoscuti si nu ar fi o problema ca ii primeste, dar care se muta efectiv in locuinta gazdei. Daca apartamentul se afla la etaj superior, foloseste liftul, ca deh este moka, gunoiul menajer il "lasa" in casa scarii, galagie cat incape, fara nici-o jena. Ca sa nu intru in conflict cu mai multa lume (aici pe forum unde am mai discutat aceste aspecte), pot sa va garantez ca acesti chiriasi sunt de obicei persoane f. tinere care au o alta conceptie despre lume si viata (poate asa era si pe vremea cand noi eram tineri). Asa ca, vin de la scoala si deschid amplificatoarele cu muzica, incepe tropaiala si buseala prin casa si nu totdeauna in timpul zilei. La dansii ziua are intr-adevar 24 ore, deci pe la 2 sau 3 dimineata e tot zi, nu? Nu conteaza ca alaturi, sus, jos cineva incearca sa se odihneasca...
Pentru toate acestea administratorul (presedintele) primesc tot felul de reclamatii de la proprietari. Daca cei de la as. prop. au cu cine sa ia legatura, bine, se mai poate rezolva ceva, dar daca proprietarii sunt plecati in cele tari straine cu diverse ocupatii, ce faci? Chemi org. de politie care ii avertizeaza o data sau de doua ori, ii mai amendeaza, dar distractia continua pentru ca ocaziile de a sarbatori ceva, nu conteaza ce sunt nenumarate... Cateodata se mai gaseste si prin bloc cate un cetatean care nu cheama nici-o politie si isi face singur dreptate. Sa vezi atunci liniste in bloc! Nu am fost de acord cu aceste manifestari, dar parca au dreptate bietii oameni.
In conditiile aratate de autorul topic-ului, baza legala folosita este hotararea com. executiv al as. prop. Vreti sa va razboiti sau mai bine ati lua masurile care se impun pentru pune ordine in "afacerea" dvs.?
Am citit totusi legea 230/2007 cat si Hg 1588 ..La articolul 17 litera R spune urmatoarele : CE stabiIeste cotele de participare pe persoana Ia cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care Iocuiesc temporar, minimum 15 zile pe Iuna; stabileste perioada pentru care proprietarii, nespectiv chiniasii, pot solicita in scris scutirea de Ia plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe Iuna, conform hotararii adunarii general.
Cum pot ei dovedi faptul ca stau 2, 4 sau mai multe persoane mai mult de 15 zile ?
ma gandesc ca trebuie martori ,declaratii .
,
Eu pot declara ca cele 2 chiriase locuiesc acolo , le inscriu in cartea imobilului , nu declar in ce calitate locuiesc acolo .
Punctul 2
Eu cat si sotia mea locuim la alta adresa .Nu am flotant pentru acea adresa , platesc intretinere cf nr de persoane , dar nu sunt inscris in cartea imobilului .
Intrebarea este :
Daca eu le declar pe fete ca locuind in apartamentul meu , nu cumva admin are baza legala sa treaca 4 persoane pe baza faptului ca eu si sotia mea nu avem dovada faptului ca locuim in alta parte ?
1. Intrati in legalitate prin intocmirea unui contract de inchiriere.
2. Duceti o copie a contractului la asociatie si copii ale actelor de identitate ale chiriasilor la asociatie pentru a fi trecuti in cartea de imobil
3. Faceti o cerere catre presedintele asociatiei prin care solicitati sa se treaca la intretinere 2 persoane (cei pentru care prezentati contractul si actele de identitate).
Este declarati a dv, o inregistrati la asociatie si solicitati ca sa se respecte ceea ce declarati acolo. Cine ar vrea sa demonstreze atceva, nu au decat sa caute dovezi, martori, sa filmeze...
Nu trebuie sa va intrebe nimeni la ascociatie de flotant ..., ca daca plecati 2-3 luni la tara, la mare, la munte sau afara din tara, doar nu va faceti flotant unde plecati ca sa aduceti dovada la asociatie.