avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort inainte de un an de casnicie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort inainte de un an de casnicie

Ce procedura exista si ce conditii trebuie indeplinite pentru a divorta, chiar daca nu s-a implinit 1 an de la incheierea casatoriei? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 18:45, 20 Decembrie 2010
Nu sunt conditii speciale pentru divortul inainte de implinirea unui an de casatorie.Inainte de 26 nov. nu se putea divorta prin acord daca erau copii minori si nu trecuse 1 an de casatorie.
Puteti divorta chiar daca nu ati implinit un an de la data casatoriei.
Conditia esentiala ramane aceeasi in sensul dovedirii motivelor de divort.
In situatia in care veti desface casatoria prin acordul partilor nu vor mai fi necesare probe pentru dovedirea motivelor de divort.
Daca va referiti la modificarile recente aduse prin Legea micii reforme cum este cunoscuta in opinia publica, trebuie sa mai asteptati pana dupa 25 decembrie 2010, intrucat acele norme juridice abia atunci isi vor gasi aplicarea.
Exact la acestea ne referim, insa aceste dispozitii au intrat deja in vigoare inca din 26 noiembrie astfel ca se poate divorta la instanta prin acord chiar daca sotii au copii rezultati din casatorie sau adoptati si indiferent de perioada de casatorie, cu exceptia dispozitiile cu privire la desfacerea casatoriei pe cale notariala si adminstrativa care vor intra in vigoare in 26 decembrie, dar inaplicabile in situatia in care sotii au mai putin de un an de la data casatoriei, asa cum era intrebarea pusa de @ marcela 22.
Iata dispozitiile legii 210/2010:
Art. 381. - Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
Dispozitiile art. 38 alin. 2 raman aplicabile.
Iar art 38 al.2 prevede:
Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordului ambilor soti, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei
b) nu exista copii minori rezultati din casatorie.
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort ContSters81546 ContSters81546 care sunt conditiile actuale in care se poate inainta un divort? stiu ca se propusese ceva legat de divorturi la starea civila, mai este valabil? dupa cat ... (vezi toată discuția)
Divort daci74 daci74 Ma intereseaza ce formalitati trebuie sa indeplinesc si ce taxe trebuie sa achit pentru a inainta divortul. Mentionez ca suntem casatoriti de 15 ani, avem doi ... (vezi toată discuția)
O noua lege/divortul la notariat?? hara07 hara07 doresc un raspuns de la cineva avizat,daca este posibil un avocat din drobeta. am citit pe net despre o noua lege intrata in vigoare cica pe 25 dec.2010,cum ... (vezi toată discuția)