avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Ma intereseaza ce formalitati trebuie sa indeplinesc si ce taxe trebuie sa achit pentru a inainta divortul. Mentionez ca suntem casatoriti de 15 ani, avem doi copii minori (7 si 14 ani), nu avem locuinta proprietate personala si doresc sa invoc ca motiv incompatibilitatea de caracter.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 17:51, 20 Decembrie 2010
daca sunteti de comun acord in privinta divortului, custodiei si partajului incercati procedura notariala ce va intra in vigoare la finalul lunii ianuarie 2011. Inca nu se stiu taxele insa durata ei este minima - 60 de zile.
1.Avand in vedere ca aveti doi copii minori rezultati din casatorie, chiar daca doriti sa divortati prin acord, singura varianta de divort ramane aceea la instanta si nu la notariat sau pe cale administrativa.
Iata textul de lege:
Art. 38 indice 1 - Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
Dispozitiile art. 38 alin. 2 raman aplicabile.
2. Dispozitiile cu pivire la desfacerea casatoriei pe cale notariala si administrativa vor intra in vigoare in 26 decembrie si nu finalul lunii ianuarie.
Iata textul de lege:
Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia prevederilor privind divortul pe cale administrativa si pe cale notariala, care intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Legea a fost publicata in M. Of.nr.714/26.10.2010.
3.Acum sa revin la ceea ce va intereseaza:
-este necesara formularea unei actiuni de divort pe rolul judecatoriei in a carei raza teritoriala sotii au avut ultimul domiciuliu comun,
-capetele de cerere vor fi cu privire la desfacerea casatoriei, incredintarea minorillor, stabilirea pensiei de intretinere in favoarea acestora si nume,
-daca optati pentru incredintarea minorilor mamei, atunci puteti solicita si stabilirea unui program de vizitare al acestora
-taxa de timbru 39.00 lei, timbru jud. 0,30 lei plus onorariu avocat daca optati.
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort mjc mjc Buna ziua. In cazul in care exista un minor rezultat in timpul casatoriei putem divorta de comun acord la un notar sau la ofiterul starii civile? (vezi toată discuția)
Divort cu acordul partilor Marius Nou Marius Nou Va rog sa imi spuneti care e cea mai rapida posibilitate de a divorta cu acordul partilor. Nu avem copii, nu avem bunuri comune. Suntem casatoriti de 9 ... (vezi toată discuția)
Sunt somera si doresc sa divortez. cum procedez? bbv_040270 bbv_040270 ACTUALMENTE SUNT IN SOMAJ SI DORESC SA DIVORTEZ CIT MAI IEFTIN CU PUTINTA. CUM PROCEDEZ? (vezi toată discuția)