avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executor judecatoresc
Discuție deschisă în Executare silită

executor judecatoresc

Poate un executor judecatoresc sa puna poprire pe conturile unei firme, daca exista o hotarare definitiva pt. o persoana fizica care este administratorul firmei, acesta pe parcursul anilor a creditat firma (art.452 (1)), sau trebuie facuta validarea popririi in instanta? Cine face aceasta validare daca trebuie, executorul?
Cel mai recent răspuns: Cosmin Soames , Consilier juridic 19:00, 17 Ianuarie 2011
Bună ziua,

Nu știu exact dacă am înțeles bine. Întrebarea dumneavoastră se referă la situația în care administratorul societății este executat, în baza unei hotărâri judecătorești, și s-a înființat poprirea asupra sumelor de bani pe care societatea le datorează acestuia?
Dacă discutăm despre sumele de bani pe care societatea i le datorează acestuia în viitor, în baza raporturilor juridice existente, așa cum prevede și art. 452 alin.1 C.pr.civ. pe care l-ați invocat, atunci situația e clară, în sensul că lunar, în termen de 15 zile de la scadență, societatea, în calitate de terț poprit, va consemna suma de bani, până la concurența debitului.
Dacă acesta a creditat societatea, și are și înscrisuri doveditoare, atunci sumele cu care a fost creditată societatea ar trebui să poată fi executate, fiind datorate de societate administratorului tot în baza unor raporturi juridice preexistente. Există documente care să susțină teza aceasta?
Ne puteți detalia speța? Ce cuprinde titlul executoriu? Cred că, în orice caz, nu s-a înființat poprirea pe conturile societății, câtă vreme nu este executată societatea, ci administratorul, pentru o creanță personală.
Buna seara.
Imi cer scuze ca nu am fost suficient de explicita. Este vorba de a doua situatie pe care a-ti prezentat-o. Intr-un proces intentat fostului sot pentru neplata pensiei alimentare, am obtinut o hotarare definitiva si irevocabila favorabila mie, in care instanta il obliga la plata pensiei retroactiv pe 3 ani. Am inceput procedura de executare silita, dar din pacate nu are nimic pe numele lui. In instanta a venit cu inscrisuri prin care incerca sa se sustraga de la plata motivand ca nu poate plati deoarece pe parcursul anilor a fost nevoit sa crediteze firma si nu are lichiditati. Suma de bani cu care a creditat firma acopera suma pe care insanta a hotarat sa o plateasca. Mentionez ca firma la care ese actionar unic este o firma cu profit si bine cotata.
Doream sa stiu daca se pot executa sumele de bani cu care el a creditat societatea. Care este procedura? O poate face direct executorul judecatorec sau trebuie sa cer eu in instanta validarea popririi conturilor firmei? Executorul care se ocupa de caz nu prea imi da detalii sunt foarte nemultumita de cum solutioneaza cazul.
Executorul judecatoresc poate solicita un extras de cont al societatii pe o anumita perioada, sau un extras de cont al debitorului. Daca din acte rezulta ca de la data sentintei judecatoresti tatal copilului a incasat bani de la firma si nu a platit pensia de intretinere, puteti formula plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie.
In situatia in care asociatul unic a creditat firma si are de retras bani, veniturile astfel obtinute se pot popri in temeiul art. 452 alin. 1 Cod de procedura civila : “Sunt supuse executarii silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta i le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.”
Nefiind vorba de venituri periodice, consider ca acestea nu trebuie poprite in proportie de jumatate sau o treime, ci IN INTREGIME.
Problema care se pune este de a sti daca societatea (care este controlata de chiar cel caruia i se instituie poprirea) datoreaza astfel de sume debitorului asociat iar daca le datoreaza, cand se vor restitui.
Poprirea nu se poate face pe conturile societatii. Este insa permisa si recomandata depunerea unei adrese la banca unde firma are conturi, pentru a solicita ca debitorului sa nu i se permita retragerea in numerar a vreunei sume, sub forma de restituire imprumut societate sau dividende. Bineinteles, in prealabil trebuie poprite conturile persoanei fizice. In practica insa, debitorul poate ridica sumele cu care a creditat firma in numerar, chiar din firma: din incasarile curente sau alte surse.
Oricum, este util ca executorul sa trimita societatii (tert poprit) o adresa de infiintare a popririi asupra oricaror sume datorate sau pe care le va datora debitorului (inclusiv dividende) si sa solicite expres firmei sa indice daca are de achitat bani asociatului. In lipsa unui raspuns din partea firmei, exista premisele introducerii unei cereri de validare a popririi asupra societatii, iar in caz de admitere a cererii si nerespectare, ulterior poate fi executata chiar firma.
Mai pe lag puteti citi pe [ link extern ] /
Multumesc pentru raspunsurile primite.
Cum am mai scris intr-o postare anterioara,sunt foarte nemultumita de felul in care executorul judecatoresc isi face treaba si chiar am unele indoieli cu corectitudinea lui.Timp de 3 luni de cand s-a inceput actiunea de executare silita nu a facut decat sa trimita abia dupa o luna, instiintari catre banci, primarie si acestea la insistenta mea. Pana si pe avocata a mintit-o ca a trimis aceste instiintari. Avocata este ceea care incearca sa gaseasca solutii cu toate ca nu e treaba ei si oricum ea nu cunoaste procedurile de executare silita.
Daca o sa ii sugerez executorului sa faca aceea adresa catre firma fostului sot, dupa cate zile se poate introduce cerere de validare a popririi asupra societatii, daca nu se primeste un raspuns in prima faza? Cine face aceasta validare? Executorul judecatoresc sau eu trebuie sa fac aceasta validare?
Se poate muta dosarul la alt executor? Care este procedura? Se poate face undeva sesizare imptriva executorului, vizavi de modul superficial in care isi face munca? Pot sa i-au inapoi banii pe care i-am platit, pentru ca practic nu a facut nimic.
poate popri sumele in mainile tertului poprit firma respectiva. Aici e cu semne de intrebare. Daca el a creditat firma...cand trebuie firma sa-i dea banii?. Daca nu ai o scadenta ramai cu poprirea infiintata si atat. Validarea presupune ca firma ii da banii desi are poprirea infiintata . Dar aici nu e cazul... Pentru ca firma nu-i va da banii si el nu-i va cere tocmai pt a evita sa-ti dea tie bani.
Executorul a luat incuviintarea executarii silite?
Conturi in banci nu are fostul tau sot?

Poti schimba oricand executorul judecatoresc. Poate ar fi bine sa-i dai si numele celui lenes...mai afla lumea care cum munceste....
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2010
godot, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare despre executor sagitarius_snc sagitarius_snc Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: am la firma poprire pe conturi ptr o datorie pe care urma sa o esalonez cu o executorul, dar a bagat poprirea inainte. Nu ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu flawrin28 flawrin28 Am o executare silita infiintata si am primit instiintarea infiintarii popririi dar ma confrunt cu urmatoarea problema, firma nu prezinta interes in ... (vezi toată discuția)