avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta de salariat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta de salariat

Buna ziua.

Cer ajutorul dvs. in lamurirea urmatoarei situatii:

Sunt somera, iar actualmente am intrat in concediu prenatal.
La spital mi se cere Adeverinta de venit, iar eu nu o am (nici macar de la somaj).
Ce acte pot sa duc in lipsa acestei adeverinte?

Sotul meu lucreaza, dar cei de la personal nu prea sunt familiarizati cu aceste situatii...

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:49, 21 Decembrie 2010
Nu aveti nici cuponul de somaj de luna trecuta?
Ultima oara cand am fost la spital (in decembrie) am dus si copie dupa cuponul bifat pe noiembrie si o copie dupa concediul prenatal pe decembrie, dar nu a rezolvat situatia.
Mi s-a cerut o adeverinta de la sot (de la servici).

Am inteles ca se poate duce o adeverinta in care eu sa apar ca coasigurata de sot.
Cei de la personal nu sunt familiarizati...
As putea sa le spun in baza carei legi ei au obligatia sa emita aceasa adeverinta?

1. Iata ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii forţei de muncã:

Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizatie de somaj sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat si în sistemul asigurarilor sociale de sanatate şi beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contributia pentru asigurarile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurarile sociale de sanatate se suporta din bugetul asigurarilor pentru aomaj ai se vireaza caselor de asigurari respective de catre agenţiile pentru ocuparea fortei de munca.

(3) Drepturile de asigurari sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaaie de aomaj se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

2. Asadar somerii indemnizati sunt asigurati la sanatate si asta ar trebui sa stie si medicii si toata lumea.

3. Nu trebuie sa duceti adeverinta de la sot de la serviciu pentru ca sunteti dvs. asigurata, nu sunteti coasigurata sotului.

4. Cereti la Agentia de Somaj sa va dea adeverinta pentru spital. Functionarii de acolo stiu ce sa dea.

5. Certficatele medicale de maternitate le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

6. Dupa terminarea concediului de maternitate faceti cerere la Agentia de Somaj pentru a intra in CCC.

7. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea acestor concedii.

8. ATENTIE! Prin Legea 233/2010 s-a modificat Legea 76/2002 care, acum, spune:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somerul indemnizat este asigurat in sistemul public de sanatate? garnita georgiana garnita georgiana buna ziua,sunt insarcinata in 21 de sapt si sunt in somaj de la 1 iul 2011,azi am fost la medic sa cer un concediu med si a zis ca nu poate sa-mi dea ca am ... (vezi toată discuția)
Concediul pre-post natal si icc viitoaremama viitoaremama Buna ziua sunt o viitore mamica insarcinata in aproape 7 luni! Firma unde am lucrat a dat faliment am fost concediati din 27 aug iar din 28 aug sunt somera! ... (vezi toată discuția)
Daca sunt in somaj unde trebuie sa duc concediile medicale (maternitate)? vladmihaela vladmihaela buna ziua, as vrea sa intreb daca sunt somera unde trebuie sa duc concediul prenatal si postnatal? as vrea sa mai intreb daca imi vine in fiecare luna ca ... (vezi toată discuția)