avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare ajutor somaj in conditiile unor venituri din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare ajutor somaj in conditiile unor venituri din asigurari

Un somer are ajutor de somaj de 600 lei in prezent, somajul urmind a-i expira in martie 2011.In cautarea unui loc de munca a gasit deocamdata in asigurari. Ar urma sa incaseze in ianuarie 2011 aproximativ 1500 lei (pentru care va avea de platit darile aferente), ca persoana individuala. Ce este de facut legal? Trebuie sa renunte la somaj din ianuarie? Mai este valabila prevederea de a primi pina la expirarea perioadei de somaj cei 30% din indemnizatie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 22:06, 21 Decembrie 2010
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeazã:
a) la data încadrarii în munca, conform legii, pentru o perioada mai mare de 12 luni;
b) la data cand realizeaza, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, în vigoare;
...
2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Dvs. nu spuneti cum a fost angajat la Asigurari:
- daca a fost angajat cu CIM pe perioada mai mare de 12 luni, cu program normal de 8 ore pe zi, atunci ii va inceta plata indemnizatiei de somaj si va beneficia de cei 30% (conf. art.72 din Legea 76/2002) pana in martie 2011 cand ii expira perioada de somaj;
- daca a fost angajat cu contract de colaborare sau conventie civila de prestari servicii atunci ii va inceta plata indemnizatiei de somaj deoarece depaseste 500 lei pe luna.

4. In oricare din situatii trebuie sa anunte Agentia de Somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj anaioana anaioana Buna ziua Am o intrebare, momentan sunt in somaj,as vrea sa ma angajez cu jumate de norma, in aceste conditii pot sa mai pastrez ajutorul de somaj? Am ... (vezi toată discuția)
Intrerupere somaj perioada determinata CELENAROM CELENAROM daca sunt in somaj si ma angajez cu contract de munca pe perioada determinata sa zicem 3 luni la o firma iar ulterior ma angajez la o alta firma tot pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj - agent asigurari? AnaMaria86 AnaMaria86 Primesc indemnizatie de somaj ca urmare a absolvirii unei institutii de invatamant si doresc sa devin agent de asiguri. Pot in acelasi timp sa benefeiciez de ... (vezi toată discuția)