avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu neplatit

buna seara,
sotul meu lucreaza la o firma de transporturi cu carte de munca.dupa cum este practica celor mai multi din romania pe carta de munca are salariul minim ,iar in realitate salariul este mai mare.salariul ii este platit o singura data pe luna pe data de 17.din data de 10 decembrie seful lui nu l-a mai trimis in nici o cursa pe motiv ca nu are.dar de la colegii lui a aflat ca pe masina pe care el lucra lucreaza altcineva ,un nou angajat.a tot incercat sa vorbeasca cu seful dar acesta nu prea isi face timp.intr-un final ieri s-a sincisit sa ii raspunda la telefon mai ales ca trebuia sa ii plateasca si salariul.aseara a fost acasa la el (acolo este sediul firmei ) sa isi ia banii de la sotia lui.ea se ocupa de aceste lucru.in momentul in care a ajuns a avut o foarte mare surpriza.aceasta il asteapta cu toate actele pregatite pentru ca el sa isi dea demisia conform art 55,adica acordul partilor.in momentul in care sotul meu a refuzat acest lucru pe motiv ca el nu vrea sa isi dea demisia si ia spus ca daca vrea sa il dea afara sa ii desfaca contractul de munca conform art 65 si sa i se acorde somaj si tot ce impune acest lucru.asta a infuriat-o foarte tare pe doamna patroana si ia spus ca ea nu accepta asa ceva si ca nu este de acord si in cazul acesta nu ii da nici un salariu si ca sa vina in ianuarie si pana atunci sa se mai gandeasca.dupa ce a plecat de la ea la sunat pe sef.....surpriza chipurile acesta nu stia nimik.....a spus ca vb cu sotia si il suna inapoi.la sunat "doamna patroana" si ia spus ca o sa ii dea somaj din data de 1 ianuarie ca acum sunt sarbatorile si ca nu mai are timp.si ca ii va incheia contractul tot de atunci.a ramas sa il sune azi sa ii spuna ce trebuie facut si sa vina sa isi ia banii.pana pe seara nu a primit nici un telefon de la nici unul dintre ei.a incercat el pe la 18.30 sa o sune si intr-un final a raspuns si a spus ca il suna intr-o jumatate de ora cand ajunge acasa.este ora 00.15 si inca nu a sunat si nici nu a mai raspuns la telefon.am vrea ca maine dimineata sa mergem la itm sa ii facem o reclamatie.vreau si eu un sfat cum sa procedam in cazul acesta?cum putem demonstra ca el avea alt salariu decat cel scris?va multumesc mult de tot si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: marcmihaela , utilizator 12:50, 23 Decembrie 2010
Sotul dvs. ar trebui sa se prezinte la serviciu in fiecare zi lucratoare pana la sfarsitul anului. In acest fel poate dovedi ca nu a absentat nemotivat. Daca i se spune sa plece acasa, daca nu sunt martori la discutie, sa solicite ca aceasta "propunere" venita din partea patronului sa i se faca in scris.
Este posibil ca si patronul sa aiba motive sa-i propuna plecarea. De exemplu o abatere disciplinara.(ex. intarzieri repetate, atitudine nepotrivita si agresiva la servici, furt, neindeplinirea obligatiunilor de servici,etc)
In ceea ce priveste reclamatia la ITM, aceasta o puteti face oricand dar nu se va solutiona nimic dacat dupa data de 02 ianuarie 2010 (sa nu uitam ca perioada 24 decembrie- 02 ianuarie este vacanta totala in institutiile din Romania, chiar daca au orar de functionare afisat!)
Referitor la salariul inscris in cartea de munca si cel platit, nu puteti dovedi nimic. Si sotul dvs. este la fel de vinovat ca a acceptat aceasta situatie, ca are venituri nedeclarate si neimpuse fiscal. Oricum, chiar daca va fi trimis in somaj (ceea ce nu cred, intelegand ca societatea isi continua activitatea si nu si-o reduce, facand angajari) indemnizatia de somaj nu are nici o legatura cu salariul sau actual, ci mai degraba cu vechimea in munca.
Sfatul meu este ca sotul dvs. sa-si urmareasca telul: sa-si recupereze salariul restant si acest lucru se va putea face cel mai devreme in mod amiabil. Iar daca nu il obtine, sa se prezinte la ITM cu o reclamatie in acest sens, dar ca sfat, tot dupa 02 ianuarie 2011.
multumesc mult pentru sfat
Reclamatia la ITM se poate depune oricand ... chiar daca sunt sarbatori.

Mergeti la ITM si depuneti aceasta sesizare ... va fi foarte greu de dovedit ca sotul dvs primea un alt salariu decat cel scris in c.i.m. ...
Eu am un prieten exact in aceeasi situatie. Dupa ce a insistat sa primeasca salariul restant si n-a fost deacord sa semneze desfacerea contractului de munca ,au luat de la el masina si a fost trimis acasa pe motiv ca nu este de lucru .
In acest timp el a fost pontat nemotivat si acum incerca sa-i desfaca contractul de munca disciplinar. Foarte bine v-a sfatuit Cristienne sa va prezentati la lucru si daca se poate cu martori.
a reusit in sfarsit dupa mai multe amenintari sa isi recupereze jumatate din bani iar cealalta jumatate a spus ca o va primi in ianuarie.au fost pana la urma de acord sa ii dea si somaj dar din ianuarie ,dupa sarbatori ca a zis ca acum nu mai are timp sa mearga sa depuna actele.sa speram ca asa va fi pana la urma.
va multumesc pentru sfaturi tuturor.
craciun fericit si un an nou mult mai bun decat acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii Meea1980 Meea1980 Buna ziua, Am un prieten care a fost trimis acasa de la servici deoarece seful i-a zis sa verifice raionul si apoi sa-l sune .Intervenind alta treaba acesta a ... (vezi toată discuția)
Preaviz somaj bil63 bil63 Cu data de 01.10.2010, sotia va intra in preaviz pentru somaj, iar aceasta ia explicat contabilei ca si preavizul trebuie platit. Aceasta a trimiso la patroana ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca klaudiag klaudiag Am lucrat la o firma si nu mi-am dat demisia pana nu imi primesc bani, caci altfel risc sa nu ii mai primesc. Patroana a zis k imi desface contractul de munca ... (vezi toată discuția)