avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PREAVIZ SOMAJ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PREAVIZ SOMAJ

Cu data de 01.10.2010, sotia va intra in preaviz pentru somaj, iar aceasta ia explicat contabilei ca si preavizul trebuie platit. Aceasta a trimiso la patroana si ia spus ca se va intelege cu patroana daca ii va plati sau nu, aceasta depinzand de faptul daca are sau nu ce sa ii dea de lucru in zilele de preaviz. Totodata spunandui ca sa fie multumita asa, deoarece putea sa nu o dea in somaj si sa o lase acasa si gata. De aceea intrebam: este legal? Daca nu, unde si cui sa ne adresam.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:20, 30 Septembrie 2010
legal e sa fie platita pe perioada de preaviz. poate sa faca o sesizare la ITM impotriva angajatorului.apoi poate sa dea in judecata angajatorul pt plata acestui drept.
Daca sotia dvs.,intrand in preaviz cu data de 01.10.2010,va efectua acest preaviz,iar ulterior se va dovedi ca acest preaviz nu a fost platit de angajator,vom putea vorbi pe acest subiect.Este prematur sa ne pronuntam pe o situatie ce nu a avut loc,in fapt.

andymaurul
1. CCMUNN pe anii 2007-2010 spune:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

2. Perioada de preaviz face parte din perioada in care sunteti sub CIM cu angajatorul si trebuie respectate prevederile legale.
3. Chiar daca nu are ce sa va dea delucru este problema angajatorului care nu a calculat bine data concedierii.
4. Trebuie sa va plateasca integral pe perioada preavizului.
5. Nu putea "sa va lase acasa si gata". Indemnizatia de somaj nu se plateste din banii angajatorului ci ai statului.
6. Daca nu se face asa cum am spus mai sus faceti urgent o sesizare la ITM.
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrarea in somaj bil63 bil63 Buna dimineta, Am dori si noi o mica lamurire. Sotia mea a lucrat 2 ani de zile in cadrul unei firme fiind icadrata ca ajutor ospatar. In luna Septembrie a ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa intrerupere ccc surdoiu surdoiu Buna ziua.As dori o lamurire in urmatoarea problema.O angajata, care este in crestere copil 2 ani, vrea sa renunte in favoarea sotului, si sa revina la ... (vezi toată discuția)
Dupa ccc pot beneficia de somaj? vaida valentin vaida valentin buna ziua pe data de 23.09.2010 trebuia sa incep munca dupa ce am stat acasa cei 2 ani de cic,cand am fost la mine la servici sa ma interesez cand incep au ... (vezi toată discuția)