avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrarea in somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrarea in somaj

Buna dimineta,
Am dori si noi o mica lamurire. Sotia mea a lucrat 2 ani de zile in cadrul unei firme fiind icadrata ca ajutor ospatar. In luna Septembrie a fost in concediu legal de odihna iar ieri, 29.09.2010, a fost la sediul firmei care este in comuna noastra pentru a vedea cum si cand va incepe lucrul, ea lucrand in ture. Patroana a anuntato ca nu o mai poate tine in serviciu si din aceasta cauza va intra in somaj. Sotia mea a solicitat remuneratia aferenta concediului de odihna iar patroana i-a inmanat suma de 403 RON. Specific ca salariul net castigat in tot acest timp a fost de 544 RON. La insistentele sotei pentru ai fi inmanata intrega suma, patroana a mai scos 50 Ron pe care i-a dat spunand ca acestia sunt de la ea si i-a spus ca asa este corect dupa calculele contabilei. Mentionez ca nu i-a fost inmanata o nota de preaviz. Sotia mea a intrebat cand poate merge sa isi ridice actele de la firma necesare intrarii in somaj iar patroana i-a raspuns ca nu stie, sa vada, sa vorbesca cu contabila, deoarece este mai complicat trebuind preaviz de 20 de zile.
Am dori sa stim:
1. daca indemnizatia primita este cea corecta
2. daca este normal sa fie trimisa in somaj fara a exista un preaviz scris si fara ca acesta sa fie efectuat si neplatit
3. daca si in cazul ei se aplica Contractul Colectiv de Munca la nivel National 2007-2010, respectiv art.74 si art.78
Cu multumiri

Cel mai recent răspuns: Alina Tabara , Consilier juridic 15:46, 30 Septembrie 2010
cred ca sotia dumneavoastra trebuie sa se prezinte la lucru pana primeste instiintarea de preaviz, iar in ultima zi de lucru cel tarziu sa primeasca decizia de incetare a raporturilor de munca

CCM -ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi. - da, sotia dumneavoastra poate beneficia de prevederile acestui articol

CCM -ART.74. - (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la
desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la
programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite deangajator. - daca va referiti la alineatele 2 si 3 , raspunsul este acelasi,
sotia dumneavoastra poate beneficia de prevederile acestui articol

indemnizatia pe perioada concediului trebuie sa fie egala cu salariul net castigat
Va multumim frumos.
Daca se poate avem inca o nelamurire: Ce se poate intampla si unde ne putem adresa daca pentru a scapa de toate aceste obligatii patroana inventeaza un anume motiv, care bineinteles este neintemeiat si daca pentru a o obliga sa renunte singura, firma avand ca obiect de activitate si transportul de marfuri iar garajul acesteia fiind la 11 km de localitatea in care locuim si neavand posibilitate de a face naveta?
Cu scuzele cuvenite pentru deranj si totodata cu mii de multumiri
daca apar astfel de probleme desi la prima vedere nu au legatura va adresati ITM-ului de care apartineti

spun ca nu ai legatura deoarece daca pt transport de marfuri au garajul la 11 km, pt barul(in care sotia dvs lucra ca ajutor de ospatar) i-ar trebui alt spatiu

un garaj si un bar nu pot functiona in acelasi loc nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz somaj bil63 bil63 Cu data de 01.10.2010, sotia va intra in preaviz pentru somaj, iar aceasta ia explicat contabilei ca si preavizul trebuie platit. Aceasta a trimiso la patroana ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca / aj somaj cico2cico cico2cico Am sa detaliez situatia mea si va multumesc anticipat pentru raspunsurile urmatoare. Am fost angajat in perioada 10.Dec.2007-01.Ian.2009 la o alta societate, ... (vezi toată discuția)
Care sunt drepturile angajatului in cazul in care firma se "relocheaza" ? letipop letipop firma la care lucrez eu inchide filiala din localitatea in care functioneaza acum si deschide alta la 160 km distanta. ne cere sa le comunicam personal care ... (vezi toată discuția)