avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... litigiu munca / aj somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

litigiu munca / aj somaj

Am sa detaliez situatia mea si va multumesc anticipat pentru raspunsurile urmatoare.
Am fost angajat in perioada 10.Dec.2007-01.Ian.2009 la o alta societate, iar dupa intrerupere m-am reangajat la actuala societate la 27.Iul.2009. La 01.Noe.2009 am fost notificat in scris de decizia conducerii de a reduce salariul procentual pe o perioada de 6 luni. La 19.Noe.2009 am primit si nu am fost de acord cu actul adtitional ce mi-a fost inmanat pentru semnare,privitor la reducerea salariala. Acest act nu avea numar de inregistrare. stampila sau data. La 03.dec.2009 Am primit o decizie prin care sunt anuntat ca datorita situatiei financiere si a procesului de reorganizare a societatii se desfiinteaza postul pentru care am calificare. Tot la 03.dec.2009 am primit o propunere pentru angajare pe un post inferior si cu o salarizare mai mica, pe care l-am refuzat( am calificare si pentru acesta). In CIM este specificata perioada de 20 zile lucratoare pentru preaviz in cazul concedierii.
-Poate fi considerata conflict de munca situatia prezentata?
-Perioada de preaviz incepe de la data primirii acelei scrisori pentru desfiintarea postului ?
-Preavizul se considera din momentul semnarii deciziei de incetare a raporturilor de munca?
-Beneficiez in aceasta perioada de program de 4 ore conf. legislatiei?
-Refuzarea postului oferit in cadrul societatii este considerat ca acel refuz al unui loc de munca pe o raza de 50 km si nu mai pot beneficia de ajutorul de somaj?
-Cum credeti ca trebuie sa actionez in continuare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:29, 4 Decembrie 2009
Buna ziua,
am sa incerc sa va conturez putin raspunsurile:
-depinde ce intelegeti d.voastra prin conflict de munca
-perioada de preaviz incepe la data primirii acelei instiintari.
-perioada de preaviz se considera din momentul semnarii instiintarii pana la semnarea deciziei de incetare, nu invers.
-da, benficiati de program de 4 ore, desi veti fi platit normal.
-oferta e in cadrul aceleiasi companii? ( zic pentru ca, daca exista documentatia de refuz, cam pierdeti dreptul la somaj. Daca dumneavoastra aveti doar documentatia de concediere, atunci nu cred ca vor fi probleme.)
-cat despre cum sa procedati in continuare, e decizia dumneavoastra. Cum va e mai bine, din toate punctele de vedere.
1. Scrisoarea de preaviz vi se poate inmana cel mai tarziu cu o zi inainte de inceperea perioadei de preaviz.
2. Perioada de preaviz face parte din contractul de munca si este vechime in munca. Concedierea se face, prin decizie, la expirarea perioadei de preaviz.
3. Drepturile dvs. in perioada de preaviz sunt date de CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. Legea nu va obliga sa acceptati un alt loc de munca oferit de angajator. Este dreptul dvs. sa-l acceptati sau nu si asta nu are legatura cu perioada de somaj si indemnizatia aferenta. Treaba cu "50 Km" este valabila daca oferta v-o face AJOFM, nu angajatorul.
5. Deoarece vi s-a dat preaviz (20 de zile lucratoare) inseamna ca veti fi concediat cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
6. Acum asteptati sa primiti decizia de concediere si pe aceasta o puteti contesta daca o considerati ilegala.
7. Contestarea se face la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte concediere desfiintare post miha254 miha254 Buna, stie cineva cu certitudine ce documente trebuie sa emita societatea care doreste concedierea unui salariat datorita desfiintarii postului ocupat de ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala stromelectro stromelectro Buna ziua Am un salariat care va pleca prin concediere individuala art.65(1) la data de 15.10.2009 si astazi i-am dat decizia sa o semneze (bineinteles ... (vezi toată discuția)
Art. 65 c.m. ioandobinciuc ioandobinciuc Buna ziua In data de 20-12-2013 am fost dat afara din societatea unde lucram. In data de 23-12-2013 mi sa dat preavizul retroactiv(27-11-2013/27-12-2013) si ... (vezi toată discuția)