avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa intrerupere CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa intrerupere CCC

Buna ziua.As dori o lamurire in urmatoarea problema.O angajata, care este in crestere copil 2 ani, vrea sa renunte in favoarea sotului, si sa revina la servici.Dar angajatorul nu are ce sa-i dea de lucru.In cazul in care i s-ar restructura postul, angajata ar putea primi somaj?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:56, 6 August 2010
1. Cand a facut cererea pentru a intra in CCC a specificat ca solicita aceasta pana copilul va implini 2 ani.
2. Acum trebuie sa faca cerere sa revina mai devreme la serviciu. Si aceasta cerere trebuie aprobata de angajator. daca nu are ce sa-i dea delucru sa nu-i aprobe cererea de revenire mai devreme din CCC.
3. Daca totusi ii aproba atunci trebuie sa o concedieze prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) si sa respecte prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin.1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. In acest fel va beneficia de indemnizatie de somaj daca are 12 luni lucrate si cotizate la somaj (formate din lunile lucrate dupa intreruperea CCC si cele de dinainte de a intra in CCC)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc? luminitah luminitah Va rog frumos sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: O persoana care este in concediu crestere copil, dupa incheierea acestei perioade poate intra in somaj? (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc? enelarisa2002 enelarisa2002 BUNA ZIUA,AS VREA SA STIU DACA POT INTRA IN SOMAJ DUPA CIC. INAINTE SA INTRU IN CIC AM LUCRAT APROX.2 ANI SI ACUM PATRONII MI-AU ZIS CA NU MAI AU NEVOIE DE ... (vezi toată discuția)
Preaviz somaj bil63 bil63 Cu data de 01.10.2010, sotia va intra in preaviz pentru somaj, iar aceasta ia explicat contabilei ca si preavizul trebuie platit. Aceasta a trimiso la patroana ... (vezi toată discuția)