buna ziua
am nevoie de un pic de ajutor pt. a intelege o situatie aparuta recent. este vorba despre o instiintare de la un executor judecatoresc, prin care ma anunta ca s-au mi blocat 3 conturi, la 3 banci diferite (in conditiile in care eu am un singur cont deschis doar la una dintre banci, cont pe care nu l-am mai folosit de peste un an), pt. o executare silita a unui bo avalizat de mine ca pesoana fizica pt. o persoana juridica.
mai pe intelesul tuturor, iata cum stau lucrurile : am avut o firma care avea diferite contracte cu furnizorii, contracte care se reinnoiau an de an. unele dintre firmele furnizoare cereau ca la incheierea contractului, sa primeasca bo in alb, adica fara suma si data, drept garantie, iar un singur furnizor a vrut un bilet in alb avalizat.
la inceputul anului 2010, mai precis pe 29 ian.2010, am cesionat firma catre doi cetateni, cu conditia sa i se pastreze denumirea si ca toti furnizorii restanti sa primeasca actele de la registru, cu privire la aceasta schimbare, pt. a nu exista suspiciunea ca se vrea a se aduce cuiva vreun prejudiciu. cesionarea s-a facut deoarece din cauza crizei, in zona in care functiona firma toata activitatea comerciala a cazut, incepand cu luna octombrie 2009, si, deoarece spatiul era inchiriat, nu mai puteam functiona acolo datorita si rezilierii contractului. mai mentionez ca firma avea peste 70.000 ron de tva de recuperat, plus stocul de marfa predat. datoria catre furnizori era cam la valoarea tva-ului de recuperat,iar de la data contractului de cesiune, toti au fost anuntati ca se va relua colaborarea, de catre noii actionari.
furnizorul care a primit acel bo avalizat de mine, in schimb, a completat el singur biletul cu o suma si cu data de 12.02.2010 la eliberare si 15.02.201 la scadenta, deoarece nu a vrut sa mai astepte reluarea colaborarii.
nedumerirea mea este : eu am dat acel bilet pt un contract din 2008, iar la avalizare am trecut seria si nr. buletinului pe care-l aveam atunci. intre timp, la sfarsitul anului 2008, acel buletin mi-a expirat, scotandu-mi un alt buletin. la data trecuta pe bo, eu nu mai aveam nici documente, nici stampila si nici cum sa mai emit ceva pe firma, pt. ca pe 29.01.2010 am semnat cesiunea, iar la 01.02.2010 s-a reziliat contractul de inchiriere al firmei. in alta ordine de idei, pe copia fata-verso a bo trimis de executor, nu apare refuzul bancii mele (unde aveam si eu si firma cont deschis) ci refuzul bancii furnizorului. nu am avut nici un fel de instiintare despre inceperea procedurii, decat cand am primit notificarea executorului, impreuna cu hotararea judecatoreasca.
nu stiu ce sa fac, sau cum sa contest acest lucru.
va rog, daca ma poate sfatui cineva cum se poate proceda in aceasta situatie!
multumesc mult
interesanta speta.
Irelevant seria si nr buletinului de la avalizare.
Ai prezentat cazul putin dezordonat.
Cand ai iesit din firma. Data? Cand s-a bagat BO pe circuit? Data?
Obligatia de pe BO de cand era? 2008?
Sumele nu erau achitate banuiesc....
multumesc pt. raspuns.
si eu m-am gandit la contestatie, dar nu stiu cate sanse am.
nu inteleg de ce executarea nu este pt. firma (care exista, dar la alt sediu).
ma puteti consilia sau indruma cumva ?
raspunsul pt. godot :
am iesit din firma la data de 29.01.2010, prin cesiune.
pe BO s-a trecut termenu de emitere 12.02.2010 iar de scadenta 15.02.2010 (spun s-a trecut pt. ca l-a scris furnizorul, nu eu ; eu l-am dat in alb, in 2008, atasat unui contract de furnizare de un an, pt. ca asa cer ei)
suma reprezinta un sold din anul 2009
Bilet la ordin
dorintitoc
Intrebare: Am dat ca si garantie un BO in alb la un client. (bo avalizat)
am platit clientului suma x sub amenintarea ca daca nu fac plata, biletul va fi ... (vezi toată discuția)