Buna ziua!As dori sa ma ajutati in urmatoarea problema,incerc sa fiu cat mai scurta.Am lipsit din localitate cateva ore,cand m-am intors,seara,mi-am gasit garajul cu acoperis din placi distrus,bucati din placi au cazut pe masina,care o vechime de un an si cateva luni,masina are zgarieturi adanci pe aripa si portiera stanga spate,capota portabagajului si plafon,tripla stanga este fisurata.Am aflat ulterior ca niste vecini au chemat doi muncitori sa taie crengi dintr-un plop,una din ele a cazut pe garajul meu.Ce pot face in aceasta situatie?Vecinii mei de garaj dau vina unul pe altul.Vreau sa fiu despagubita pentru pagubele produse care se ridica la cca 2000 de RON.Am fost la politie si mi-au spus ca ei nu pot face nimic,daca vreau pot sa-i actionez pe vecini in judecata.Pe cine chem in judecata,care sunt pasii de urmat si ce sanse am sa aflu adevarul?Va multumesc!
Mergeti la judecatorie si ii actionati in instanta pe amandoi pentru daune materiale ,instanta se va pronunta cu privire la vinovatia acesetora si stabilirea daunelor.Mai bine ar fi sa incercati sa va intelegeti amiabil sa le explicati costurile sau incercati la un birou de mediatori.
Multumesc pentru raspunsuri.
Mihaela88,am mers cu plangerea la politie,dar mi-au spus ca ei vor da neinceperea urmaririi penale,nu stiu de ce,fie din necunoasterea legii,fie din dezinteres.Agentul cu care am vorbit era foarte tanar si nu prea stia ce sa-mi spuna,l-a sunat pe superiorul lui.M-au pasat la judecatorie probabil pentru a scapa de o ancheta pe care nu stiu/nu vor sa o intreprinda.Practic,politia ar trebui sa stabileasca vinovatii,sa interogheze vecinii si muncitorii pentru a vedea cui apartine vina.Ei au spus ca nu exista intentie.I-am intrebat ce se intampla daca eu calc pe cineva cu masina,mi-au spus ca-i cu totul altceva.Este hilar,in Romania politia este platita sa nu faca nimic.
La art.217 c.pen e intr-adevar necesar sa se retina intentia, iar nu culpa. Culpa se poate retine la "distrugere din culpa" - art.219, dar doar cand e vorba de incediere, explozie si alte cazuri asemanatoare. Ofiterul cred ca a avut dreptate.
E vorba de o paguba serioasa pentru dumneavoastra. Va trebui sa va adresati instantei pentru angajarea raspunderii delictuale a celor doi.
Intr-adevar, daca dumneavoastra "calcati cu masina" pe cineva, e altceva :D ar fi tentativa de omor (asta daca nu moare :)) ).
Apelati la un avocat cel mai bine!