avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daune provocate de vecinii din bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daune provocate de vecinii din bloc

As dori sa aflu temeiul legal in baza caruia pot actiona in instanta vecinul de deasupra apartamentului meu care,refuzand sa remedieze defectiunea de la conducta de scurgere(reteaua de canalizare),imi deterioreaza tavanul din baie.Preci-
zez ca a dat declaratie scrisa ca defectiunea,respectiv degradarea ,provine de la apartamentul sau,declaratie in baza careia o societate de asigurare m-a despagubit
pt.zugravirea baii.Necazul este ca nu pot purcede la zugravire intrucat actualmente
nu mai recunoaste ca defectiune provine de la el,refuzand sa repare conducta.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:21, 13 August 2013
Puteti sa-i faceti plangere penala la politie pentru savarsirea infractiunii de distrugere!:D
Conform art.217 Cod Penal alin.1, distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun apartinand altuia sau impiedicarea luarii masurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum si inlaturarea masurilor luate, se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 ani sau cu amenda.

Alineatul 2 prevede ca in cazul in care bunul are deosebita valoare artistica, stiintifica, istorica, arhivistica sau o alta asemenea valoare, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 10 ani.

Conform alineatului 3, distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare a unei conducte petroliere sau de gaze, a unui cablu de inalta tensiune, a echipamentelor si instalatiilor de telecomunicatii sau pentru difuzarea programelor de radio si televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apa si a conductelor magistrale de alimentare cu apa, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 10 ani.

In alineatul 4 este stipulat faptul ca, daca distrugerea, degradarea sau aducerea in stare se neintrebuintare se savarseste prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc si daca rezulta pericol public, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 15 ani.

Dispozitiile prevazute in alin. 2, 3 si 4 se aplica chiar daca bunul apartine faptuitorului.

Daca bunul este proprietate privata, cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte al statului, actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. 1 se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
:oops: Asta chiar ca-mi place. Daca ar sti locatarii din blocuri despre acest art.217 Cod Penal...... :))
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
elga50, moderator
Mihai v-a dat solutia corecta.
Atentie , cazul dv. se incadreaza in prevederile al.1, deci trebuie sa depuneti o plangere prealabila, care poate fi introdusa numai intr-un termen de 2 luni de la data savarsirii faptei sau de la data cand partea vatamata a cunoscut identitatea faptuitorului.
elga50 a scris:

:oops: Asta chiar ca-mi place. Daca ar sti locatarii din blocuri despre acest art.217 Cod Penal...... :))

Nu-i nici un bai daca stiu locatarii, ca tot nimic nu se intampla...
Pentru ca art 217 prevede intentia ca forma de vinovatie, pe cand in cazul prezentat sau altele asemanatoare e vorba doar de culpa!
Intentie ar fi doar daca vecinul ar distruge conductele cu scopul de a distruge sau deteriora proprietatea celui de dedesubt...

Asa ca uitati 217 cod penal ca n-are relvanta aici...
Raspunderea civila delictuala, nu raspunderea penala e cheia!
Ar t998 si urmatoarele din codul civil... Insa n-o sa fie deloc simplu...
[EDITAT] exista si partea referitoare la "impiedicarea luarii masurilor de conservare"...ori aceasta parte se refera la INTENTIE! Nicidecum la culpa!B-)
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Distrugerea tavanului prin inundatii repetate ancamargareta ancamargareta Din anul 2011, de cand am devenit proprietara a unui apartament, prin mostenire de la parinti, ma confrunt cu urmat. problema: vecinul situat deasupra are ... (vezi toată discuția)
Distrugere? mariussika mariussika Buna seara, acum 2 zile am chefuit intr-un bar cu niste baieti cam mult la un moment dat m-am rezemat de un aparat mecanic care a cazut pe jos stricandu-se ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa pentru distrugere george979 george979 Buna seara acum 2 zile am rupt intentionat oglinda retrovizoare a unei masini am fost dus la politie pentru a da declaratie si am fost trimis acasa . as vrea ... (vezi toată discuția)