O sa incerc sa fiu cat mai explicit si mai concis posibil. Am un credit de 22500 Euro pentru care s-a pus ipoteca un apartament de 75000 Euro. Sunt obligat, si am incheiat o polita de asigurare in valoare de 25000 euro pe care am cesionat-o bancii.
De la valoarea acestei polite pleaca discutia.
Eu zic ca este ok aceasta suma, banca spune ca trebuie sa o inchei la valoarea evaluata. Precizez ca nu am un document oficial al evaluarii si banca refuza sa mi-l puna la dispozitie, mi-a trimis pe mail doar suma evaluata, pe motiv ca evaluarea a fost facuta pe cheltuiala bancii..
Ce spune conventia de creditare :..."suma asigurata va fi cel putin egala cu valoarea raportului de evaluare, pe toata durata de derulare a prezentei conventii de credit. Banca nu impune subasigurarea imobilului ca si conditie contractuala; contractantul politei este liber sa decida daca va subasigura imobilul in conditiile ce sunt mai sus-aratate, ori va opta ptr asigurarea acestuia la valoarea sa de circulatie/evaluare".
Dumneavoastra ce spuneti? Pot sa asigur imobilul la o valoare aleasa de mine (in conditiile in care ea acopera valoarea creditului) si in contract se specifica posibilitatea de a-l subasigura?
Dată fiind situaţia că vă aflaţi în relaţii contractuale cu o bancă, în opinia mea nu puteţi face asigurarea cum vreţi , trebuie să o faceţi la suma pe care banca consideră că o poate încasa în cazul în care riscul asigurat se produce, asta în cazul în care din contractul de creditare nu rezultă expres suma la care se face asigurarea bunului adus în garanţie.
Multumesc pentru raspuns.
In primul rand banca refuza sa-mi puna la dispozitie evaluarea.
Din textul conventiei eu inteleg ca nu e o conditie contractuala si imi da voie sa subasigur locuinta.
Daca locuinta ar valora 500000 euro, iar creditul este de 25000 euro, nu vi se pare abuziv sa vi se ceara sa asigurati la valoarea ei. Nu au nimic de castigat daca eu asigur la 25000 euro sau 2500000 euro.
As vrea sa stiu din punct de vedere strict juridic, daca analizati citatul din conventia de creditare ce parere aveti.