avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Va implor am nevoie de ajutor... este in legatura cu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Va implor am nevoie de ajutor... este in legatura cu fratele meu (inlocuirea pedepsei amenzii)

Deci,cum va spuneam este in legatura cu fratele meu care in clasa a IX a l-a batut pe un alt baiat.S`au judecat ei sh fratele meu a ramas sa plateasca amenda penala.Noi fiind o familie modesta nu prea am avut bani sa platim sh nu am platit mereu la ea...akm a venit o citatie in care suntem informati ca se va face "inlocuirea amenzii penale" :(( asta ce inseamna? chiar nu se poate face nmk ca fratele meu sa nu intre in puscarie:(? sunt constienta de faptul ca a gresit dar nici nu vreau sa mi-l imaginez acolo:(plus ca parintii mei ar fi distrusi:( ...poate sa faca munca in folosul comunitatii sau nu stiu:((..
Cel mai recent răspuns: Spirios , utilizator 09:49, 30 Decembrie 2010
Potrivit dispozitiilor art.631 Cod penal, daca cel condamnat se sustrage cu rea-credinta de la executarea amenzii penale, instanta poate înlocui aceasta pedeapsa cu pedeapsa închisorii în limitele prevazute pentru infractiunea savârsita.
Reaua-credinta a persoanei condamnate, care nu se prezuma, ci trebuie dovedita, presupune ca cel condamnat sa dispuna de mijloacele materiale pentru a plati amenda penala si sa refuze în mod nejustificat sa plateasca amenda penala la care a fost condamnat. Simplul fapt al neachitarii amenzii penale în termenul prevazut de dispozitiile art.425 alin.1 din Codul de procedura penala nu dovedeste reaua-credinta a condamnatului în lipsa altor elemente din care sa rezulte ca acesta a avut posibilitati materiale de a plati amenda .

Instanta poate respinge cererea de inlocuire a amnezii penale, daca nu se dovedeste reaua credinta a fratelui. Prin urmare, daca nu ati avut mijloace materiale de a achita intreaga sume, ar fi fost de preferat sa solicitati o esalonare a amenzii penale. . :)
Nu e cazul sa va speriati, (inca) daca doriti, sau intre timp pana la termenul de judecata, gasiti resurse financiare necesare puteti platii amenda si scapa. daca nu dispuneti nici pana la primul termen de suma respectiva, atunci, va puteti prezenta(adica fratele dvs) in fata instantei si cereti amanare si acordarea unui termen pt angajare de aparator, iar pana la urmatorul termen mai strangeti niste bani si platiti inaintea termenului.

PS si nu o sa intre oricum la nicio puscarie cum ati zis dvs, pt ca mai mult ca sigur ar primii o condamnare cu suspendare! desi, nu cred ca i-ar convenii nici asta...mai bine platiti si scapati!
Stimata doamna,
Va inteleg situatia financiara,dar pentru binele acestuia,ar trebui,daca puteti sa fecti un sacrificiu pentru ca amenda trebuie platita.
Daca se va inlocui pedeapsa amenzii cu cea a inchisorii cu suspendarea executarii,fratele dvs va ramane cu cazier judiciar pana la reabilitarea de drept,
Mai tarziu,nu stiu daca aceasta situatie nu va fi in masura sa ii dauneze pe plan personal sau profesional
Ultima modificare: Vineri, 24 Decembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Condamnarile pronuntate pentru fapte savarsite in timpul minoritatii nu atrag incapacitati sau decaderi, conform art 109 alin 4. Daca a savarsit fapta in timpul minoritatii nu ii va dauna pe viitor, in acest sens sunt si dispozitiile codului penal.
Intr-adevar, condamnarile suferite in timpul minoritatii nu atrag NICI STAREA DE RECIDIVA, insa ele vor fi trecute in cazier si vor aparea pana la reabilitare!

Alte discuții în legătură

Amenda penala beluca beluca buna seara.ginerele meu are o amenda penala care trb platita in urma cu 3 ani.stie cineva care sunt urmarile acestei amenzi?apare in cazier?pe ce ... (vezi toată discuția)
Amenda penala razvannell razvannell in cat timp trebuie platita amenda penala ?daca o platesc in iulie august ce se poate intampla?mi-a venit de plata 500 lei pt furt calificat. (vezi toată discuția)