avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... amenda penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

amenda penala

buna seara.ginerele meu are o amenda penala care trb platita in urma cu 3 ani.stie cineva care sunt urmarile acestei amenzi?apare in cazier?pe ce perioada?multumesc.

Apare in cazier. Consecinta neplatii , cu rea credinta a amenzii penale poate fi si inlocuirea acestei amenzi cu inchisoarea.
Totusi, termenul de prescriptie a platii amenzii penale este de 3 ani. Spuneti ca au trecut 3 ani.
Oricum, in cazul neplatii amenzii , condamnatul nu este reabilitat de drept , asa cum s-ar fi intamplat daca ar fi platit. Reabilitarea se produce in 3 ani in cazul condamnarii la amenda , daca in acesti 3 ani condamnatul nu a mai savarsit o alta infractiune si daca, desigur, si-a platit amenda.
Termenul de reabilitare in cazul in care amenda penala nu a fost achitata si a intervenit prescriptia executarii pedepsei ,se calculeaza dupa trecerea termenului de 3 ani,deci practic in 6 ani.
Art. 136
Calculul termenului de reabilitare

Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

Pentru cei condamnaţi la pedeapsa cu amendă termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în alt mod.

În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere.
Dacă cel condamnat se sustrage cu rea-credinţă de la executarea amenzii, instanţa poate înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii în limitele prevăzute pentru infracţiunea săvârşită, ţinând seama de partea din amendă care a fost achitată


Reabilitarea de drept opereaza prin lege in cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit nici o infractiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ameda penala oanabeatrice oanabeatrice Buna seara! Sotului meu pentru marturie mincinoasa i s a dat amenda penala + cheltuieli de judecata. Va rog sa imi spuneti in cat timp poate achita toata suma ... (vezi toată discuția)
Este posibil? mihai.m14 mihai.m14 buna ziua! imi poate spune cineva daca pot face o cerere de reabilitare inainte de termen?am fost condamnat definitiv in 2012 am fost eliberat in 2014 si nu ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea dupa noul cod CRYS7709 CRYS7709 buna ziua, am avut o condamnare de 10 luni cu executare in 31 martie 2012 pana in 4 octombrie 2012 conditionat,dar de drept era in 31ian.2013,cand se sterg din ... (vezi toată discuția)