Nu stiu cand au survenit modificari, dar in septembrie 2010 erau in vigoare urmatoarele prevederi:
PROCEDURA DE ACORDARE A CERTIFICATELOR DE EXONERARE DE LA PLATA IN VAMA A T.V.A.
Certificatul de exonerare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata se elibereaza la solicitarea scrisa a firmei importatoare de catre organul fiscal teritorial in a carui raza aceasta este inregistrata ca platitor de impozite si taxe.
Organele fiscale teritoriale organizeaza tinerea evidentei nominale a certificatelor acordate in vedeerea verificarii ulterioare a modului de aplicare a acestora.
1. Conditii de eliberare a certificatului de exonerare
Certificatul pentru importul de masini industriale, utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate de masura si control, automatizari poate fi solicitat doar de importatorii care realizeaza investitii proprii.
Certificatul pentru materii prime si materiale consumabile care nu se produc sau sunt deficitare in tara poate fi solicitat de importatori numai daca bunurile respective sunt destinate utilizarii in cadrul activitatii lor de natura economica, in care se incadreaza: activitatile de productie, de prestari servicii, de comercializare, de investitii.
In situatia in care certificatul este solicitat de importatori care au doar calitatea de comisionari sau vanzatori in baza unor contracte de vanzare-cumparare, pentru livrarea pe teritoriul Romaniei a bunurilor astfel importate au obligatia sa emita facturi fiscale cu T.V.A. colectata.
2. Documentatia necesara pentru obtinerea certificatului de exonerare
Pentru obtinerea certificatului, importatorii trebuie sa depuna la organul fiscal teritorial urmatoarele documente:
*
cerere de eliberare a certificatului de exonerare, formular tipizat;
*
copie de pe documentul care atesta calitatea de platitor de T.V.A.;
*
fundamentarea necesarului de materii prime si materiale consumabile care nu se produc in tara sau sunt deficitare, pe baza urmatoarelor documente justificative:
– pentru producatori: planul de productie si norma de consum specific;
– pentru comercianti sau comisionari: contractele incheiate cu beneficiarii interni;
*
copie de pe contractele externe, comenzile confirmate si facturile externe, insotite de traducerea autorizata sau confirmata pe propria raspundere de catre persoanele care angajeaza legal firma importatoare;
*
certificatul de atestare fiscala, in original, din care sa rezulte obligatiile bugetare restante reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare din care cele esalonate si/sau reesalonate la plata;
*
copie de pe documentele din care rezulta aprobarea investitiei pentru importatorii de masini industriale, utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate de masura si control, automatizari.
Valoarea importurilor inscrisa in certificatele de exonerare nu cuprinde taxele vamale, comisionul vamal si alte elemente care se cuprind in baza de impozitare a unui import de bunuri, motiv pentru care organele vamale acorda exonerare de la plata in vama a T.V.A. pentru intreaga baza de impozitare a importului.
IMPORTANT:
Ce trebuie sa stiti despre certificatele de exonerare solicitate?
*
organul fiscal teritorial elibereaza importatorului un singur certificat de exonerare pentru toate importurile care se vor realiza in baza contractelor, comenzilor confirmate sau facturilor externe mentionate in cererea depusa;
*
daca ulterior obtinerii certificatului se modifica pretul sau cantitatile contractate initial, importatorii au posibilitatea sa solicite suplimentarea certificatului pe baza actelor aditionale incheiate cu partenerii externi;
*
certificatele de exonerare sunt valabile pana la finele anului calendaristic in care au fost eliberate, cu exceptia situatiilor temeinic justificate in care organul fiscal teritorial considera necesar ca acestea sa fie acordate pentru o perioada mai scurta de timp;
*
pe certificatele de exonerare se inscrie perioada pentru care au fost acordate, deci in situatia in care perioada de livrare negociata cu partenerul extern depaseste anul calendaristic in care a fost eliberat certificatul, trebuie ca pentru anul imediat urmator sa solicitati un nou certificat de exonerare.