Exista la noi un bloc, un smecher mare, cu doua apart. care nu plateste din 2006 intretinerea. De fiecare data promite ca "maine" si apoi nu-l mai vede nimeni. Totusi, a avut bani sa cumpere al doilea apartament in acelasi bloc, pe care l-a renovat.
Administratora imi spune ca a fost dat in judecata, ca s-a platit un avocat, ca s-a castigat procesul si ca organele executorii nu pot recupera banii ! Este adevarat ? eu cred ca ma minte. Daca ar fi fost dat in judecata si castigat procesul de catre administratie, s-ar fi recuperat ceva. Pe de alta parte vicepresedintele imi spune ca nu sunt bani de avocat pentru a se ocupa de acest caz de nesimtire sau sfidare fata de noi toti.
De cateva zile s-a conceput o noua cerere adresata locatarului rauplatnic, cu amenintarea de a fi dat in judecata. In anexa se specifica anul 2006 de cand nu a mai platit. Cine ne minte ? Daca am face toti ca el (si el nu este sarac, desigur) unde am ajunge ? Este justitia atat de oarba sau ineficienta, sau suntem mintiti continuu de comitetul de bloc.
Ce pot face eu ca locatar corect ? Pot cere dovezi ca s-a castigat procesul ?
Daca s-a cistigat procesul, urmeaza ca hotarirea re4spectiva sa fie investitta cu focmula executorie si sa se treaca prin intermediul unui executor la executarea silita putindu-=se face chiar asupra apartamentului/Daca sunt numai simple afirmati trebuie facuta o cerere adresata instantei care este scuita de taxa de timbru de catre asociatie prin care se solicita obligarea la plata debitului restant si apoi sa urmati procedura executariii silite
de la crystel
Multumesc pentru informatii, in aceste zile voi cere administratiei dovada darii in judecata si hotararea obtinuta, asa cum zic ei ca exista. Le voi arata si ceea ce mi-ati scris ca sa ii mobilizez daca nu au facut nimic. Daca au mintit, va trebui sa actionez in alt fel, pentru ca nu putem tolera un om plin de bani sa ne sfideze neplatind inretinere de ani de zile. Va tin la curent.
O seara buna si sarbatori fericite prelungite !:D
@Cristel,
De toate aceste probleme trebuie sa se ocupe, nu administratorul ci presedintele com, ex, care are aceasta prerogativa. Astfel, in prima faza faceti o sesizare scrisa la as. prop.(dublu exemplar si inregistrata) la care don' presedinte este obligat sa va raspunda, ma rog, in max. 10 zile.
In alta ordine de idei, asa cum spunea mai sus dl. avocat, zctiunea de dare in judecata de catre as. prop. este scutita de taxa de timbru, apoi daca "dosarul" este bine intocmit - nu prea este nevoie de avocat, deci nu este nevoie sa cheltuiti bani in avans si chiar daca ar fi, acestia se vor recupera in totalitate de la proprietarul rau platnic. In instanta, as. prop. este reprezentata de catre presedinte sau o alta persoana desemnata de com. ex. careia i se intocmeste de catre presedinte o delegatie.
Actiunea de executare silita se face de catre un executor judecatoresc in cazul in care prop. rau platnic nu-si achita debitele pentru care a fost dat in judecata, insa aceasta actiune se poate porni dupa investirea sentintei cu formula executorie. Este nevoie de o serie de cheltuieli - executorul judecatoresc vi le spune - dar care in final vor fi recuperate de la proprietar.
In alta ordine de idei: daca constatati ca impotriva prop. rau platnic nu s-a intreprins nimic, legea spune ca puteti sa va recuperati paguba, chiar de la cei care aveau obligatia sa se ocupe de luarea tuturor masurilor de incasare a intretinerii de la prop. rau platnic, respectiv com. executiv al as. prop.
Totusi, din cate am inteles, s-ar putea sa fie nevoie sa apelati in prima faza la sfaturile unui avocat pentru demararea demersurilor privind darea in judecata a respectivului proprietar.
Ca proprietar, aveti acces la orice document al asociatiei. Ca sa fiti sigur ca ceea ce administratorul a spus corespunde realitatii, faceti o cerere presedintelui in care ii solicitati sa va puna la dispozitie hotararea definitiva a instantei.
Puteti solicita chiar o copie a acelei hotarari insa nu sunt sigur ca o veti primi, pentru ca, la unele asociatii, presedintele vine si spune ca nu scrie in lege de copii. In principiu asa este, dar, am mai spus aici, cei care apeleaza la astfel de tertipuri au, in general, ceva de ascuns.
Nu ne-ati spus si data cand a fost dat in judecata, e foarte important . Daca e mai mult de 1 an de zile, inseamna ca e o problema undeva. Parerea mea este ca nu a fost niciun proces, de vreme ce nu s-a intamplat nimic pana acum, adica nu s-a recuperat datoria de la rauplatnic. Procesul + investirea + etapele de executare silita, nu dureaza mai mult de 6 luni de la deschiderea procesului. Atentie mare la data cand a fost(daca a fost !) demarata procedura, fiindca din cate stiu daca timp de 3 ani de la scadenta creditorul nu a luat nici o masura pentru recuperarea creantei, nu mai poate apela la instantele judecatoresti. In fine, poate fi dat in judecata, dar se poate apara cu succes invocand exceptia prescriptiei .
Ce se poate face?
buhatel
buna ziua. sunt locatarul unui bloc care are si o asociatie de proprietari,asociatie care are restante regiei de apa de 18000 lei restate care sunt produse de ... (vezi toată discuția)