avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sa-l concediez ? cum ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sa-l concediez ? cum ?

Buna ziua ,
vreau sa ma ajutati intr-o problema delicata :
Am un angajat , foarte bun din punct de vedere profesional , dar care de cate ori angajez o persoana noua - deoarece in ultima vreme am tot facut angajari , societatea fiind in plina dezvoltare - incearca sa-l influenteze negativ , spunandu-le ca nu ii platesc , ca o sa-i dau curand afara , ca nu avem de lucru !!!! - ceea ce nu este adevarat .
Mi s-a intamplat sa plece oameni din cauza acestei persoane , iar cei care raman , aproape toti mi-au spus ca au primit aceleasi " informatii " cand au venit in firma .
Acum un an , i-am facut o avertizare verbala in aceasta privinta , dar vad ca in continuare procedeaza la fel .
Vreau sa-i fac un avertisment scris si apoi la urmatoarea abatere sa-l concediez .
Va rog sa-mi explicati cum sa fac sa fie totul legal.
Cel mai recent răspuns: MONICA VIDICAN , Consilier juridic 14:06, 27 Martie 2008
Aplicarea unei sanctiuni se face dupa procedura prevazuta de Codul muncii, art.263-268.
In acest sens, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându -se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.Neprezentarea salariatului la convocarea făcută fără un sa aiba un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
Daca se prezinta la convocare salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.

Aplicarea sancţiunii disciplinare se face printr -o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă de spre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vreau sa stiu cum trebuie sa efectuez cerceterea .
Trebuie sa aduc si martorii in fata inculpatului ?
Ce valoare are avertismentul scris in cazul in care il voi concedia ?
HAKMOD a scris:

Vreau sa stiu cum trebuie sa efectuez cerceterea .


in conformitate cu prevederile codului muncii enuntate mai sus


Trebuie sa aduc si martorii in fata inculpatului ?

nu este inculpat, nu ne aflam in fata unui dosar penal!


Ce valoare are avertismentul scris in cazul in care il voi concedia ?


sanctiunile disciplinare pot merge pana la desfacerea cim, nu este necesar intai un avertisment scris si apoi concedierea.
raspunsul transmis de "elis" este f. bun. va aflati intr-o situatie delicata: salariatul este f.bun din punct de vedere profesional si aveti nevoie de el in firma, pe de alta parte , prin comportarea descrisa aduce prejudicii firmei, trebuind sa luati o decizie in acest sens. sfatul meu: sa apelati la un specialist - consilier juridic, avocat - specializat in dreptul muncii in vederea demararii unei cercetari disciplinare prealabile. este bine sa va insusiti prev. Codului muncii, art.263-268 privind raspunderea disciplinara si modul cum trebuie efectuata o cercetare disciplinara prealabila, iar modelul deciziei de sanctionare il gasiti la sediul ITM. atentie: se va respecta cu sfintenie modelul deciziei, altfel aveti probleme.
in alta ordine de idei, sigur ca persoana desemnata de dvs. pentru efectuarea cercetarii disciplinare poate aduce martori - chiar in fata salariatului vinovat, carora li se vor lua declaratii scrise. concluziile cercetarii disciplinare prealabile cu eventuala propunere de sanctionare (incadrata in prev. regulamentului intern al firmei) sunt prezentate conducerii firmei care va decide sau nu aplicarea unei sanctiuni. avertismentul scris aplicat nu "umbla" la banii salariatului, in schimb se poate demonstra ca salariatul nu este la prima abatere. de altfel va sfatuiesc sa nu procedati la o concediere in cazul descris de dvs. , poate o discutie mai serioasa il va determina sa inceteze influentarea negativa a celorlalti colegi...
Cu stima,
Nu trebuie adusi martori .... dvs ii prezentati faptele de care se face vinovat, iar el trebuie sa se apere.
Puteti sa-i aplicati o alta sanctiune...orice sanctiune aplicata se poate lua in calcul la desfacerea ulterioara a contrcatului individual de munca.

Alte discuții în legătură

Comisie disciplinara adrianf adrianf Saptamana viitoare sunt convocat(printr-un convocator) la o comisie disciplinara. Pot cere firmei ca cercetarea care se va face sa fie inregistrata in ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla in acest caz cu cim? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Maine urmeaza sa primesc un avertisment scris pe care evident il voi contesta la tribunal.Ce se intampla in acest caz cu CIM? Se suspenda?Merg la serviciu la ... (vezi toată discuția)
Cum inlocuim un agent de vanzari care nu aduce venituri nora barbut nora barbut [i]Buna[/i] seara, sunt manager la o firma privata de comert; am angajat de 1 an si jumatate pe post de agent vanzari o persoana [b]relativ[/b] (a lovit ... (vezi toată discuția)