avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comisie disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comisie disciplinara

Saptamana viitoare sunt convocat(printr-un convocator) la o comisie disciplinara.
Pot cere firmei ca cercetarea care se va face sa fie inregistrata in prezenta a 2 martori pentru a fi folosita intr-un viitor proces pe care il voi deschide impotriva firmei(deoarece consider ca se comite un abuz asupra mea)?Sau pot cere dactilografierea discutiilor ce vor avea lor la comisia disciplinara?

Dupa ce voi fi tras la raspundere pot contesta sanctiunea deoarece nu s-a respectat intru totul procedura disciplinara(spre exemplu eu nu am primit referatul intocmit,ci doar direct convocatorul,nu am stiut ca mi s-a facut referat)?

Multumesc pt ajutor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:55, 18 Noiembrie 2011
Va redau din CCMUN 2007-2010

Art. 75. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o sancţiune nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare şi propunerea sancţiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia îl va convoca în scris pe salariatul cercetat, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte. Convocarea va indica cel puţin motivul, data, ora şi locul întrevederii.
(4) În cadrul cercetării se vor stabili faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice date concludente pe baza cărora să se poată stabili existenţa sau inexistenţa vinovăţiei. Ascultarea şi verificarea apărărilor salariatului cercetat sunt obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (4) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea următoarelor aspecte:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
(7) Salariatul are dreptul să cunoască toate actele şi faptele cercetării şi să solicite în apărare probele pe care le consideră necesare.
(8) Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sancţiuni disciplinare după finalizarea cercetării.
(9) Lucrările comisiei de disciplină se consemnează într-un registru de procese-verbale.
(10) La stabilirea sancţiunii se va ţine seama de cauzele şi gravitatea faptei, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de gradul de vinovăţie a salariatului, de eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
(11) În baza propunerii comisiei de disciplină angajatorul va emite decizia de sancţionare.
~ Conținut șters la cerere ~
Referatul nu vi se comunica ... dvs vi se trimite numai convocarea la comisie.
În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
~ Conținut șters la cerere ~
-cereti copiile actelor (toate sa aibe nr de inregistrare) si acestea le veti folosi in instanta.
-martorii (ex.colegii de servici) ii puteti folosi doar in vederea sustinerii nevinovatiei dumneavoastre in ceea ce priveste abaterea disciplinara sau motivul cercetarii.
Mult noroc.

In cadrul cercetarii pe langa comise pot exista martori din partea partilor, martori activi ce vor depune marturie scrisa pentru sau contra dumneavoastra, nu pot exista martori pasivi care doar asista la dezbatere.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2010
lorelayold76, utilizator

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca referat de sanctionare axel0_0 axel0_0 salut , sunt nou in domeniul forumurilor dar sper ca cineva care se pricepe ma poate ajuta intr-o problema legata de concedierea pe motive disciplinare. din ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Am si eu o intrebare. Pe data de 05.02.2009 am primit o adresa de la politie prin care ne instiintau ca un salariat a furat o anumita cantitate de ... (vezi toată discuția)