Buna ziua,
Primul meu copil a implinit varsta de 2 ani pe 3 dec. 2010, iar acum sunt in concediu prenatal cu al doilea copil. Cum se calculeaza acest concediu prenatal? Angajatorul mi-a spus ca imi va calcula acest venit la minim pe economie, eu avand un venit brut de 2000 ron. Eu stiam ca acest concediu se calculeaza 85% din venitul brut ca si la primul copil. Mentionez ca nu am avut modificari in cartea de munca, contractul meu fiind suspendat pe toata durata.
da, pentru cresterea celui de al doliea copil veti beneficia de o indemnizatie calculata din 85% din venitul brut. Nu angajatorul va face acest calcul, doar va elibereaza o adeverinta cu veniturile inregistrate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, cei de la primarie calculeaza indemnizatia.
1. Iata ce spune OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art.8...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. (literã introdusã prin art. I pct. 6 din O.U.G. nr. 36/2010, în vigoare de la 26 aprilie 2010)
2. Se pare ca angajatorul dvs. nu a auzit de OUG158/2005 si de modificarea ei, incepand cu 26.04.2010.
3. Mergeti la angajator cu textul de lege de mai sus.
4. Daca in stagiul de cotizare intra si luni din CCC atunci indemnizatia pentru concediul de maternitate (sarcina si lauzie) se calculeaza avnd in vedere si indemnizatia de CCC din lunile respective.