Buna seara, am o nelamurire in privinta conditiilor care trebuie indeplinite pentru a beneficia de somaj. Lucrez de 1 an si ceva si acum vreau sa plec prin demisie dar am auzit ca daca imi dau demisia nu ma beneficiez de somaj numai in cazul in care firma falimenteaza. Spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac sa intru in somaj chiar daca firma merge in continuare.
Va multumesc
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca incetarea contractului individual de munca sa fie din motive neimputabile dvs.
2. Demisia va este imputabila dvs. deci nu veti beneficia de indemnizatie de somaj, chiar daca firma este falimentara.
3. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca veti fi concediat cu urmatoarele articole din Codul muncii:
- art.65 - desfiintarea postului;
- art.61, lit.c) - motive medicale, prin decizie a comisiei de expertiza medicala;
- art.61, lit.d) - necorespundere profesionala.
Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin.1, art. 94 alin. 4 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin.4 ind.1 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
....
Demisie
MARIANASAVA
BUNA ZIUA.Am o intrebare daca plec de la locul de munca prin demisie cu respectarea preavizului de 20 de zile calendaristice am dreptul la somaj dupa aceea ? (vezi toată discuția)