avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daca am 12 luni vechime si imi dau demisia beneficiez ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daca am 12 luni vechime si imi dau demisia beneficiez de somaj?

Buna seara, am o nelamurire in privinta conditiilor care trebuie indeplinite pentru a beneficia de somaj. Lucrez de 1 an si ceva si acum vreau sa plec prin demisie dar am auzit ca daca imi dau demisia nu ma beneficiez de somaj numai in cazul in care firma falimenteaza. Spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac sa intru in somaj chiar daca firma merge in continuare.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:34, 26 Decembrie 2010
Nu beneficiati de somaj in cazul in care incetarea contractului dvs.individual de munca se face prin demisie.
Pentru a beneficia de somaj una dintre condtiile prevazute de lege este ca raportul de munca sa inceteze din motive neimputabile salariatului.

Încetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca incetarea contractului individual de munca sa fie din motive neimputabile dvs.
2. Demisia va este imputabila dvs. deci nu veti beneficia de indemnizatie de somaj, chiar daca firma este falimentara.
3. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca veti fi concediat cu urmatoarele articole din Codul muncii:
- art.65 - desfiintarea postului;
- art.61, lit.c) - motive medicale, prin decizie a comisiei de expertiza medicala;
- art.61, lit.d) - necorespundere profesionala.
Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin.1, art. 94 alin. 4 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin.4 ind.1 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie MARIANASAVA MARIANASAVA BUNA ZIUA.Am o intrebare daca plec de la locul de munca prin demisie cu respectarea preavizului de 20 de zile calendaristice am dreptul la somaj dupa aceea ? (vezi toată discuția)
Incetare raporturi de munca - indemnizatie somaj? crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Cum trebuie sa inceteze raporturile de munca intre o societate si un angajat pentru ca acesta sa beneficieze de indemnizatie de somaj? Prin ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj fara sa imi dau demisia? laly_colcy laly_colcy Lucrez ca si educatoare într-o grădiniţă. Avem o multime de probleme şi de aceea as dori să renunţ la mizeria in care sunt acum dar fara a.mi da demisia ... (vezi toată discuția)