avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand poate iesi mama la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand poate iesi mama la pensie?

Mama mea este angajata din 01.09.1979, in perioada 79-80 a lucrat la un spital, iar din 80 pana in prezent la un serviciu de ambulanta. In prezent are varsta de 50 de ani si 4 luni.
Intrebarea mea este urmatoarea: cand se va putea pensiona ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:02, 27 Decembrie 2010
Care este data nasterii mamei dvs.?
08.09.1960
Mama dvs. poate beneficia de pensie anticipata partiala la 56 de ani si 10 luni, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 31 de ani si 10 luni. De pensie pentru limita de varsta poate beneficia la 61 de ani si 10 luni.

Deja are vechime putin peste 31 de ani, si sa inteleg ca pentru pensie pentru limita de varsta mai trebuie sa lucreze inca 11 ani si putin...pfoaaaa...cam mult !
Are lucrat 20 de ani in ture, aceasta munca in ture este incadrata in vreo grupa de munca , I sau II?
Aceasta este varsta standard de pensionare, 61 de ani si 10 luni. Dar pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta mama dvs. nu trebuie sa mai lucreze deloc (daca poate, bineinteles). Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa indeplinesti, cumulativ, doua conditii:
-sa ai varsta standard de pensionare;
-sa realizezi stagiul minim de cotizare, stagiu care, in cazul mamei dvs., este de 15 ani.

Activitatea lucrata in ture de munca nu poate sa fie incadrata in grupa de munca. Daca cititi Ordinul nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii o sa intelegeti de ce.

Incadrarea in grupa de munca rezulta din carnetul de munca sau din eventualele adeverinte, daca este cazul, si se facea anual. Nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si II de munca se facea de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele din unitati.

Incadrarea in grupa de munca nu se poate face retroactiv.

Alte discuții în legătură

Cand poate iesi mama la pensie? Mihai42 Mihai42 Buna ziua. Mama mea nascuta in 17.03.1959 are vechime in munca de 28 ani. Ma intereseaza cand poate iesi la pensie pentru limita de varsta si la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata Apostoaemihai Apostoaemihai sant nascuta in 23.06.1958.am o vechime in munca de 24 ani,din care 15ani la gr. a doua de munca.Vreau sa stiu cand am dreptul la pensie anticipata? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)