avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

Buna ziua!
Tatal meu are acum varsta de 54 ani si este angajat legal (cu CM) de la varsta de 18 ani, fara intreruperi samd. Recent a avut un accident vascular ischemic, care din fericire nu l-a lasat cu sechele, dar a trebuit sa lipseasca de la munca 2 saptamani pt a fi internat, in stare de urgenta. In acest moment are 36 ani de munca si as vrea sa-l ajut sa se pensioneze, daca se poate, pentru ca programul lui de plecat la 6 dimineata de acasa si intors la 20 seara, il va aduce din nou in spital si de data aceasta poate nu mai iese asa bine, sau nu mai iese deloc. Singurele afectiuni descoperite pana acum sunt cea de tensiune ridicata (drept urmare acest accident vascular, si inflamatii ale tendoanelor. Nu cunosc bine legea si degeaba am tot cautat pe internet, ca am vazut ca s-a tot modificat, dar as vrea sa ma ajutati, cei care cunoasteti aceasta lege actualizata si sa-mi spuneti in primul rand daca se poate pensiona de acum, si daca da, ce pasi trebuie sa urmam.
Asadar, as dori un raspuns la 2 intrebari:
1. Se poate pensiona la aceasta varsta?
2. Avand in vedere ca a platit 36 ani neantrerupt contributii la bugetul de stat si pt sanatate, cu ocazia accidentului suferit (tinand cont de faptul ca a fost internat in situatie de urgenta la spit. Universitar), dar acolo nu i-au facut o parte de analize si i-au dat trimitere (de ex. pt RMN), sa mearga unde vrea el sa-l faca, pt ca in spital nu functiona. Cu aceasta ocazie, pe mai multe analize ce trebuiau facute in spital, am fost nevoiti sa scoatem in plus aprox. 900 lei din buzunar pt a face aceste investigatii. Putem solicita undeva sa ni se returneze banii cheltuiti?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: missu , utilizator 13:45, 27 Decembrie 2010
1. Fiind nascut in 1956 varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 65 de ani cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
2. Deoarece are stagiul complet de cotizare poate solicita pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani.
3. Incercati sa vorbiti cu medicul de familie sa-i dea trimitere la comisia de expertiza medicala care poate hotari daca poate fi pensionat pentru invaliditate.
4. La a doua intrebare nu stiu sa va raspund. Incercati la Casa de Asigurari de Sanatate.
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc mult pentru promtitudine.
Inteleg ca nu are incotro decat sa mai reziste inca 6 ani pana implineste 60, iar atunci va avea 42 ani contributie (la care probabil se va mai aduna ceva, pt ca alucrat in mediu toxic aprox 5 ani). La comisia pt expertiza sa-i dea vreun grad de invaliditate, atata timp cat nu-i lipseste vreo mana, picior sau alt organ, este o pierdere totala de timp si nervi, asa ca nu vom incerca. In schimb voi depune la CAS o cerere si facturile cu care am platit acele analize + trimiterile, si va tin la curent cu raspunsul lor si daca ne-am recuperat sau nu banii cheltuiti.
O singura intrebare mai am: daca va depune cerere pt pensionare la 60 ani, este obligatoriu sa i se aprobe? si daca se aproba, va avea vreo penalizare la pensie pentru ca a cerut anticipat?
Va multumesc!
Pensionarea anticipta partial la 60 de ani,cu un stagiu de cotizare de 35 de ani(fara stagiu asimilat) se aproba in mod obligatoriu,dar va fi cu o penalizare de 45% pe luna.La pensia anticipata,nu este nici o penalizare,dar pentru aceasta,conditia de stagiu care trebuie indeplinita este de 43 de ani fara stagiu asimilat.
Dar de ce sa nu incercati si la comisia de expertiza medicala? Nu se compara pierderea timpului cu pierderea sanatatii.

Cererea privind acordarea pensiei anticipate partiale va fi aprobata daca tatal dvs. o va depune la casa de pensii atunci cand va implini 60 de ani. Procentul de diminuare este mare, de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, deci pensia va fi mica. Conform Legii nr. 263/2010, pensiile anticipate partiale vor fi foarte mici, comparabile cu pensiile de invaliditate.

Eu as incerca toate variantele, mai ales ca spuneti ca tatal dvs. are probleme de sanatate.
gata, m-am lamurit ( sau mai bine spus m-ati lamurit :)).
Multumesc mult pt ajutor!
Sarbatori fericite tuturor si La multi ani!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista o lista cu bolile cronice pentru pensionare? aureliamoldovan aureliamoldovan As dori sa stiu daca exista o lista cu bolile cronice pt pensionare.In caz ca nu exista,as dori sa aflu daca epilepsia intra in categoria bolilor cronice pt ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala sau anticipata fengari fengari As dori sa va intreb pentru cineva care a implinit in nov. 60 de ani care nu mai lucreaza din aceasi luna si are sanse minime sa mai fie angajat, deoarece ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate vs pensie anticipata partiala mircea60n mircea60n Buna ziua, Sunt pensionat de boala gradul 3 din 2018, in urma unui accident de circulatie. In 2019 in urma operatiei de coxartroza facute s-a constat ... (vezi toată discuția)