avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

risc maternal

Buna.M-ar interesa daca riscul maternal este totuna cu risc de sarcina.Cum se da riscul maternal sau cum se procedeaza.Am inteles ca este de 120 de zile din momentul cand aflii ca esti gravida....iar restul zilelor pana sa intri in prenatal ce sunt cu ele?astept raspuns multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:04, 27 Decembrie 2010
OUG 158/2005
CAP. VI Concediul si indemnizatia de risc maternal

ART. 31 (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.

(2) Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.

(4) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

ok am inteles cu legea dar ...cele 12o de zile ce reprezinta sunt pt risc maternal ...dar pana la concediul prenatal ?cu acele zile ce se intampla?
1. Ar fi bine sa cititi toata OUG 96/2003, actualizata, si Normele de aplicare.

2. Va redau din OUG 96/2003:

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariate.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.


3. Va redau din Norma de aplicare a OUG 96/2003:

Art. 6. - (1) Documentul medical eliberat de medicul de familie sau, dupã caz, de medicul specialist care atestã faptul cã o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanţa de urgenţã este fie adeverinţa medicalã-tip aprobatã de Ministerul Sãnãtãţii, fie Carnetul gravidei şi Anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei şi lãuzei în conformitate cu Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 12/2004.
(2) Documentul medical menţionat la alin. (1) trebuie sã conţinã constatarea stãrii fiziologice de sãnãtate a salariatei şi recomandãri privind protecţia acesteia la locul de muncã.
(3) În cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie sã conţinã data prezumtivã a naşterii, precum şi recomandãri privind capacitatea de muncã a acesteia pe timp de zi sau, dacã este cazul, pe timp de noapte, precum şi în condiţii de muncã definite în prezentele norme metodologice ca insalubre sau greu de suportat.
(4) În cazul salariatei care a nãscut recent şi/sau alãpteazã, documentul medical trebuie sã conţinã datele privind începutul şi sfârşitul prezumtiv al perioadei vizate şi recomandãri privind capacitatea de muncã a acesteia.
(5) Consultaţiile postnatale efectuate de salariatã pe o perioadã de 6 luni dupã naştere vor lua în considerare eventualele modificãri ale capacitãţii de muncã a salariatei şi vor conţine recomandãri corespunzãtoare.
(6) Salariata va prezenta angajatorului, în copie, documentul medical menţionat la alin. (1), în maximum 5 zile lucrãtoare de la data eliberãrii.

Art. 7. - (1) Salariata poate solicita concediul de risc maternal, în întregime sau fracţionat, în funcţie de recomandarea medicului şi de justificarea angajatorului privind perioada posibilã de eliminare a riscurilor de la locul de muncã, pentru sãnãtatea sau securitatea ei.
(2) Angajatorul aprobã solicitarea salariatei pentru concediul de risc maternal numai dacã solicitarea este însoţitã de documentul medical prevãzut la art. 6.
(3) Concediul de risc maternal se acordã pe durate care nu pot depãşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:
a) integral sau fracţionat, pânã în a 63-a zi anterioarã datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioarã datei intrãrii în concediul de maternitate;
b) integral sau fracţionat, dupã expirarea concediului postnatal obligatoriu şi, dacã este cazul, pânã la data intrãrii în concediul pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani;
c) integral sau fracţionat, înainte sau dupã naşterea copilului, pentru salariata care nu îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal ContSters243704 ContSters243704 cum pot sa obtin concediu de risc maternal.... si cum obtin indemnizatia de risc maternal?ce acte trebuiesc....la munk nus conditii grele, dar stau 6 ore p ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare concediu de risc maternal ramona18121984 ramona18121984 Buna seara.Sunt insarcinata in 5 luni si medicul specialist mi-a recomandat intrarea in concediu de risc maternal,intrucat am o sarcina cu probleme.Am ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal mihaimatei mihaimatei Buna ziua, Am si eu urmatoarea situatie. Sotia mea a ramas gravida si am vrea sa nu existe probleme ( anul trecut a pierdut o sarcina) si am vrea sa stim ... (vezi toată discuția)