sunt in concediu de crestere a primului copil (implineste 2 ani in 19.07.2011) si primesc o indemnizatie de 2000 ron (72.25%), mi-as dori si al doilea copil insa intre nasterea celui de-al doilea copil si sfarsitul CIC 1 sunt aprox 2 luni
pot intra din 20.07.2011 in concediu de maternitate primind indemnizatie de maternitate (cum se va calcula aceasta indemnizatie? ) si apoi de la sfarsitul lui septembrie/inceputul lui octombrie pot primi concediu crestere copil, respectiv indemnizatie de crestere a celui de-al doilea copil? (daca da cum se va calcula ? mentionez ca doresc sa optez pt varianta de 75% timp de 1 an)
cum se va calcula indemnizatia de crestere a celui de-al doilea copil? medie a celor 10 luni din CIC1 si a celor 2 luni de indemnizatie de maternitate ?
(am auzit si opinia potrivit careia din cauza faptului ca cel de-al doilea copil nu se naste in interiorul celor 24 luni de concediu crestere primul copil voi avea o indemnizatie crestere copil de 600 ron???)
sau trebuie sa ma intorc la serviciu cele aproximativ 2 luni ramase intre sfarsit CIC1 si nasterea celui de-al doilea copil(cam greu avand in cedere ca sarcina va fi la acel moment de 7-8 luni)?
in acest caz care va fi indemnizatia de maternitate, respectiv cea de crestere copil?
va rog sa ma lamuriti pt ca realmente nu stiu cum se procedeaza in aceasta situatie (daca al doilea copil se nastea in timpul primului CIC era simplu intelegand ca indemnizatia de crestere pt cel de-al doilea copil ar fi fost 75% din indemnizatia de crestere a primului copil) iar ideea ca s-ar putea sa primesc o indemnizatie crestere copil de 600 ron este total nefericita.
dificil. cel mai simplu este sa intre sotul pt cel de-al doilea copil. altfel. pt perioada in care ati fost in cic la suma respectiva nu platiti impozit. iar legea se refera la veniturile impozabile aferente ultimelor 12 luni. ar fi mai bine sa va intoarceti maine la serviciu, mergeti la comisie la buc. concediu risc sarcina 120 zile, apoi cine per de pre si post natal si ati facut 8 luni si restul pana la 12 se calcul la nivelul salariului minim. faceti schimb cu sotul, apoi intrati co risc si dansul cere intoarcere la munca daca doreste desigur. asta este cea mai buna si mai sigura varianta. altfel va multumiti cu cei 6 mil. daca ati fi intrat in cic in continuare fara intrerupere mergeati pe aceiasi suma de bani dar asa....imi pare rau.
cazika, lucrurile sunt mai simple decat va par dvs.
1. Din 27.07.2011 puteti intra in concediu de maternitate si se aplica prevederile OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurari sociale de sanatate: Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin.(1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art. 8 alin.(2) şi(3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevãzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bazã minim brut pe ţarã din perioadele respective, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
c) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005...
2. Al doilea copil se va naste dupa 01.01.2011 deci se vor aplica prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
3. Conform art.2 (1) al acestei OUG veti beneficia de CCC si indemnizatie lunara daca in cele 12 luni premergatoare nasterii ati obtinut venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.
4. Conform art.2(5), din aceeasi OUG, cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
- au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (inclusiv concediu de maternitate);
- au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului.
5. Asadar indemnizatia pentru CCC2 se va calcula 75% din veniturile nete pe cele 12 luni premergtoare nasterii, venituri in care intra: salariile, indemnizatiile de concediu medical si de maternitate si indemnizatia pentru CCC1.
6. Dvs. procedati in felul urmator:
- la expirarea CCC1 faceti o cerer catre angajator pentru incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii, in baza aceluiasi CIM, cu data de 20.07.2011;
- in acelasi timp cu aceasta cerere prezentati adeverinta de la medic ca sunteti gravida sau certificatul medical de maternitate;
- apoi stiti ce trebuie sa faceti, de la primul copil.
7. Puteti sa cautati pe Internet OUG 158/2005 si Normele sale de aplicare precum si OUG 111/2005 (o sa apara si normele de aplicare a ei).
buna ziua si LA MULTI ANI !
dupa ce am primit raspunsul dvs si m-am bucurat ca lucrurile nu stateau atat de rau cum credeam eu am primit si raspuns din partea Ministerului Muncii care imi citeaza urmatorul articol (conform caruia indemnizatia pentru cresterea celui de-al doilea copil nu va fii 75% din indemnizatia pt primul copil ci suma de 600 ron)
"Art. 19 ^1, alin. 5 din Normele de aplicare a OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, prevede ca in situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate in care nu sunt realizate venituri (concediu maternitate, concediu ingrijire copil, somaj etc.), cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12."