salut! mai am 15 ani pana la pensie.de 4 ani nu mai lucrez.as vrea sa inchei un contract cu casa de pensie pentru a avea o pensie din care sa traiesc. am intrebat si alte persoane chiar si la ghiseul lor dar toti mi au zis: cat doresti! intreabarea mea este cat sa cotizez pe luna? 10 lei 20 ron 30..adica daca este un plafon sau cum se calculeaza astea? multumesc
1. - Puteti sa va asigurati in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, pentru a va completa stagiul de cotizare.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
2. - Pentru cei 4 ani din urma puteti sa incheiati un contract de asigurare cu Casa de Pensii, in baza OUG 94/2010.
- Contractul trebuie incheiat pana la 31.12.2010.
- Se plateste o contributie lunara de 31,3% din venitul asigurat care nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie din luna respectiva.
- Suma se plateste toata odata pentru toata perioada de 4 ani.
- Daca aveti suma necesara mergeti urgent la Casa de Pensii ca nu mai aveti decat 3 zile pana la 31.12.2011.