avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de asigurare sociala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de asigurare sociala

salut! mai am 15 ani pana la pensie.de 4 ani nu mai lucrez.as vrea sa inchei un contract cu casa de pensie pentru a avea o pensie din care sa traiesc. am intrebat si alte persoane chiar si la ghiseul lor dar toti mi au zis: cat doresti! intreabarea mea este cat sa cotizez pe luna? 10 lei 20 ron 30..adica daca este un plafon sau cum se calculeaza astea? multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:27, 28 Decembrie 2010
1. - Puteti sa va asigurati in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, pentru a va completa stagiul de cotizare.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

2. - Pentru cei 4 ani din urma puteti sa incheiati un contract de asigurare cu Casa de Pensii, in baza OUG 94/2010.
- Contractul trebuie incheiat pana la 31.12.2010.
- Se plateste o contributie lunara de 31,3% din venitul asigurat care nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie din luna respectiva.
- Suma se plateste toata odata pentru toata perioada de 4 ani.
- Daca aveti suma necesara mergeti urgent la Casa de Pensii ca nu mai aveti decat 3 zile pana la 31.12.2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de asigurare sociala simina27 simina27 M-ar interesa daca se mai poate cotiza pt pensie din mana prin contract cu casa de pensii? Ma intereseaza pt tatal meu: are 53 ani si nu isi gaseste un loc de ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca ; somaj sc_coron_srl sc_coron_srl buna seara, am si eu o rugaminte, daca se poate sa-mi spuna si mie cineva cat se plateste acum la carnet de munca, daca depui tu singur bani, ptr salariul ... (vezi toată discuția)