Firma la care lucrez in prezent se afla in insolventa din luna octombrie.Nu s-a luat nici o hotarare inca dar se pare ca se va declara falimentul cat de curand.Eu sunt la aceasta firma din luna mai a acestui an iar inainte am fost in somaj din luna septembrie 2009.
Am inteles ca legea somajului s-a modificat dar nu stiu de cand intra si in vigoare.Teoretic(imi spun cei de la somaj) m-as incadra sa beneficiez de somaj in cazul in care firma se va inchide dar practic nu, pentru ca spun ei, am contractul de munca incheiat pe o perioada nedeterminata. Am stat de vorba cu mai multe persoane despre situatia in care ma aflu dar nimeni nu-mi poate da un raspuns clar.
Ma puteti ajuta??
Multumesc mult!!
1. Conform Legii 76/2002 puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca indepliniti urmatoarele conditii:
- va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs.;
- in ultimele 24 de luni ati avut 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
2. Daca firma este in insolventa va poate concedia cu art. 65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si asa aveti indeplinita prima conditie.
3. A doua conditie nu este indeplinita deoarece s-a modificat Legea 76/2002, de la 16.12.2010, si spune ca din cele 24 de luni nu se iau in considerare lunile care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
4. Adica presupunand ca veti fi concediata cu 01.03.2011 in cele 24 de luni anterioare aveti urmatoarea situatie:
- 01.03.2009-01.09.2009 - ati lucrat (sunt 6 luni care au fost luate in calcul pentru somajul de la 01.09.2009);
- 01.09.2009-01.05.2010 - somaj (nu este perioada de cotizare la somaj);
- 01.05.2010-01.03.2011 - ati lucrat (10 luni lucrate si cotizate la somaj).
Asadar va lipsesc 2 luni pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.
5. Cei de la Agentia de Somaj trebuie sa stie legea. Nu exista "teoretic da, practic nu". Asta arata ca sunt nesiguri si nu stapanesc legile cu care lucreaza.
Va multumesc mult pentru clarificari.
Inteleg ca modificarea legii somajului din 16.12 ma dezavantajeaza....daca plecam in somaj pana la acea data n-ar fi fost nici o problema.
Asta e viata. Nu le poti avea pe toate.