avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Influenþã pilon 2
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Influenþã pilon 2

BUNÃ ZIUA
Am 45 de ani şi am ieşit la pensie la limita de vârstă, având în vedere că am peste 20 de ani lucraţi în subteran. În urmă cu 2 ani am semnat pentru pilonul 2 cu o societate privată de asigurări. Cum îmi afectează acest lucru cuantumul pensiei? Dacă o reduce, cu cât?
Cel mai recent răspuns: baican constantin , utilizator 14:07, 14 Ianuarie 2011
Asigurarea si in sistemul privat de pensii nu afecteaza cuantumul pensiei pe care o primiti din sistemul public de pensii.
Doamna Pintea mii de mulţumiri. M-aţi scăpat de o grijă.
Cu toata stima damna Pintea, i-mi permit sa exprim o parere diferita de a dumneavoastra.
Comform art 96 alineatul 3 din legea 263/2010, domnului ar trebui ca pe perioada ultimilor 2 ani cuantumul pensiei datorate de la sistemul de stat sa i se reduca cu 2,5%, urmand ca aceasta reducere sa creasca pana la 6% in urmatorii ani (conform art 43 din legea 411/2004).
Nici nu ar fi corect fata de ceilalti contribuabili care nu pot participa la pilonul 2,daca nu sar aplica asa .
Astept si alte opinii.
Cu stima.
baican constantin a scris:
Cu toata stima damna Pintea, i-mi permit sa exprim o parere diferita de a dumneavoastra.
Comform art 96 alineatul 3 din legea 263/2010, domnului ar trebui ca pe perioada ultimilor 2 ani cuantumul pensiei datorate de la sistemul de stat sa i se reduca cu 2,5%, urmand ca aceasta reducere sa creasca pana la 6% in urmatorii ani (conform art 43 din legea 411/2004).
Nici nu ar fi corect fata de ceilalti contribuabili care nu pot participa la pilonul 2,daca nu sar aplica asa.

Eu raman la parerea mea. :)

Domnul a iesit la pensie, iar Legea nr. 263/2010 nu se aplica retroactiv. Art. 96 reglementeaza determinarea punctajului mediu anual pentru cei care vor iesi la pensie de la 1 ianuarie 2011.

Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Sa inteleg ca, numai cei care vor iesii de acum incolo la pensie vor avea cuantumul pensiei de la stat afectat de cota de contributie la pilonul 2 ?
Cei care au iesit pe legea 19/2000 (cazul de fata) au scapat?
Poate ne lamureste domnul cand va primi decizia si buletinul de calcul de la CJPAS.
O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie privata pikii12 pikii12 buna ziua.am pensie privata obligatorie si pensie facultativa pilonul2...care dintre cele doua pensii o afecteaza pe cea de la stat?eu o sa ies la pensie cam ... (vezi toată discuția)
Contributie pilonul 2 de pensie rosehusky rosehusky Buna seara, Are cineva idee daca, dupa noua lege a pensiilor, militarii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa contribuie la pilonul 2 de pensii? ... (vezi toată discuția)
Pensie privata dascalu  marta dascalu marta ce vrea sa spuna o pensie privata, cat este de eficienta si sigura (vezi toată discuția)