Buna ziua!
Am si eu cateva nelamuriri legate de functionarea asociatiei de proprietari.
Administratorul pe care l-am avut si-a dat demisia "din motive personale". Cine poate controla activitatea administratorului de pana acum pentru a verificare legalitatea actelor, rularea banilor etc. La adunarea generala a proprietarilor s-a ales si o noua conducere.
Sotul meu a fost ales presedinte, iar eu am fost propusa spre a tine locul administratorului. Mentionez ca acum urmez cursul pentru atestare ca administrator organizat de primaria din localitate. Se poate ca eu sa fiu administratorul asociatiei, iar sotul sa fie presedinte? Nu este "conflict de interese"?
Tot la sdunare s+a stabilit ca administratorul sa primeasca câte 5 lei de la fiecare apartament care este locuit. Cum pot eu colecta acesti bani in mod legal? Mentionez ca eu lucrez cu carte de munca in alt domeniu.
Va multumesc anticipat.
Activitatea administratorului de pana acum trebuia verificata de comisia de cenzori a asociatiei. Daca nu s-a facut, atunci si dv. puteti sa faceti aceasta verificare, ca viitor administrator. In cazul ca descoperiti sume lipsa din gestiune, atunci angajati un expert contabil pe care il si platiti pentru a face aceasta verificare.
Nu prea este in regula sa impartiti in familie conducerea si executia dintr-o asociatie. Dar daca proprietarii nu sunt deranjati si legea nu interzice, atunci este posibil.
Nu e in regula deloc insa cu cei 5 lei, cu atat mai putin legal. Trebuie musai un contract de munca sau macar un contract civil cu prevederi ale salariului pentru care sa se plateasca impozit si contributiile celelalte catre stat.
@andreasfloroae,
Ne putem incumeta sa va raspundem la intrebarea dv daca o formulati mai clar.
Dv spuneti:
"Daca eu trebuie sa primesc 60 lei lunar de la Asociatie, cat platesc impozit si alte contribuţii?"
Aveti CIM incheiat cu asociatia? Sau conventie civila?
Multumesc ca incercati sa ma lamuriti.
Nu am incheiat nici un fel de contract cu asociatia.
Am incercat sa ma interesez si la primarie. Mi-au zis ca suma e mica si ca nu trebuie sa fac nici un fel de contract. Dar nu vreau sa ma probleme.
Eu lucrez in alta parte cu carte de munca.