avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Mama a mostenit de la parinti un teren si a decedat intre timp. Suntem 4 frati si tata. Doresc sa stiu cum se imparte aceasta mostenire intre noi fratii si daca tata are vreun drept la mostenirea din partea mamei si eventual procentele!!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: DIANA HANDRA CALUGAR , 14:11, 12 Decembrie 2008
Tata va mosteni 1/4 din averea mamei, venind la succesiune impreuna cu copiii. Restul se imparte in mod egal intre copii.
Masa succesorala e alcatuita din jumatate din bunurile pe care mama le-a detinut in comun cu tatal vostru si din bunurile proprii ale mamei (din care face parte si terenul mostenit de ea); din toate aceste bunuri tatal va mosteni 1/4, iar voi copiii restul de 3/4.
Daca parintii vostri au avut impreuna un apartament, de pilda, se imparte acum doar jumatatea care a apartinut mamei, astfel ca din acel apartament tatal va avea 1/2 (jumatatea lui) + 1/2*1/4, adica in total 5/8, iar voi 3/8.
Buna Ziua tuturor... am si eu o intrebare .... Poate tatal meu sa imi doneze jumatatea ce ii se cuvine inainte de partaj ... ai mei au divortat si vreu sa stiu in cazul in care nu se poate daca am si eu dreptul la casa ... eu nu mai sunt minor ... din cate am inteles numai minori bineficiaza de o parte din casa ... va rog mult sa ma ajutati ...
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2008
Lupuldeargint, utilizator
Are drept la o casa toata lumea care a contribuit la achizitionarea ei, indiferent ca e minor sau major.
Dar nu inteleg ce intrebi: daca ai drept sau daca sa ti-o doneze cineva? Ca se bat cap in cap.
Nu pre-ti poate dona casa... dar iti poate dona drepturile lui... asa vei fi coproprietar cu mama, dar drepturile fiecaruia nu vor fi determinate si e cam aiurea, nu as recomanda.
In ceea ce priveste terenul, acesta este bunul propriu al mamei, deoarece este dobandit prein mostenire. In urma decesului mamei, la mostenire vine atat tatal cat si cei 4 copii, exceptie daca s-a facut vreo declaratie de renuntare in termenul de optiune legala de 6 luni. Cotele legale de mostenire sunt de :
4/16 pentru tatal vostru:
3/16 pentru primul copil
3/16 pentru al doilea copil
3/16 pentru al treilea copil
3/16 pentru al patrulea copil.

Alte discuții în legătură

Nelamurire mostenire bond25 bond25 Buna seara, bunicii mei au decedat, mama este unicul mostenitor (a mai avut un frate, dar a decedat acum 10 ani, fara copii, a fost insurat). Mama a facut ... (vezi toată discuția)
Mostenirea de la tata vitreg katalyna_03 katalyna_03 Buna, Cand aveam 2 ani mama s-a recasatorit cu tata (vitreg) care avea si el 2 copii pe atunci si impreuna, mama cu tata ( vitreg) au mai facut un copil. Acum ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)