avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de maternitate

Buna seara,

o angajata primeste de la medic concediu de maternitate si depune documentul la angajator, dupa care in continuare se prezinta la serviciu.
Angajatorul nu poate face nimic pentru a o determina pe angajata sa isi respecte concediul? Codul Muncii spune ca pe perioada concediului de maternitate CIM este suspendat de drept, timp in care nici instructajul periodic nu i se face de catre angajator, precum si alte obligatii (salariul) nu sunt acordate de angajator.

Pe de alta parte, va rog sa imi spuneti daca este suficienta prezentarea cerficitatului medical de concediu de maternitate sau trebuie si instiintat angajatorul in scris?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 19:28, 1 Ianuarie 2011
Este suficienta prezentarea certificatului medical ... intr-adevar, pe perioada concediului de maternitate c.i.m. este suspendat de drept.
Ok, am lamurit un aspect:D, dar ce poate face angajatorul in situatia in care angajata inca se prezinta la serviciu...aiurea, dar asta e:">...e de ajuns sa ii faca o adresa prin care sa ii puna in vedere obligatiile care rezulta din suspendare?? Sau mai sunt si alte cai?
Mai rar intalnim situatia expusa de dvs, sa insiste un angajat in concediu medical sa vina la servici :D

Totusi, puteti avea o discutie amiabila (inainte de-ai face o instiintare in scris) depsre faptul ca, un concediu medical (inclusv cel de maternitate) este acordat de catre/la recomadarea unui medic caruia nu i se contesta specialitatea. Daca specialistul a considerat ca este momentul pentru concediu de maternitate, atunci pacientul/angajatul se supune. In plus, cf Ordinului 430/2010, angajatul a semnat o declaratie pe proprie raspundere in care este precizat locul/adresa de domiciliu unde poate fi gasit pe perioada concediului. Banuiesc ca nu a trecut sediul angajatorului :))
Incercati sa-i explicati ca, pe perioada concediului dvs o pontati si platiti dupa certificatul medical(85% din salariu, cod indemnizatie maternitate) nu dupa prezenta, si ca nu o avantajeaza cu nimic sa vina. Daca are totusi prea multa energie, sa mearga in parc.
Intr-un ultim caz, daca insista cu prezenta la servici, macar sa mearga la medic sa schimbe/rectifice certificatul de concediu pentru alta perioada.

Ordinul 430/2010:


25. Articolul 81 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 81. — (1) Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.
(2) Asiguratii au obligatia sa completeze si sa depuna la medicul prescriptor o declaratie pe propria raspundere conform modelului prevazut in anexa nr. 4.
(3) Medicii prescriptori au obligatia ca in declaratia prevazuta la alin. (2), la rubrica «Observatiile medicului prescriptor», sa precizeze, daca este cazul, recomandarile legate de procesul de recuperare si daca este necesara efectuarea de tratamente de specialitate, analize paraclinice sau alte proceduri medicale.
(4) Medicii prescriptori au obligatia ca la solicitarea platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sa puna la dispozitia acestora o copie a declaratiei prevazute la alin. (2) «Conforma cu originalul».
(5) Obligatia prevazuta la alin. (4) se duce la indeplinire de catre medicul prescriptor numai in baza unei imputerniciri date de conducatorul unitatii platitoare.
(6) Angajatorii au obligatia sa transmita casei de asigurari sociale de sanatate, in termen de maximum 6 zile de la data la care au fost instiintati cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca, lista persoanelor angajate aflate in incapacitate temporara de munca, precum si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta si declaratia prevazuta la alin (2), daca au solicitat-o.
(7) Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se poate efectua numai in intervalul orar 8,00—11,00, 12:00—17:00, 18:00—20:00, prilej cu care se va incheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat, conform modelului prevazut in anexa nr. 5.
(8) Procesul-verbal prevazut la alin. (7) poate fi contestat in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la sediul platitorului de indemnizatii, acesta avand obligatia de a raspunde in maximum 30 de zile de la data inregistrarii contestatiei.
1. Atunci nu mai inteleg de ce s-a dus la medic sa ceara certificat medical sau de ce l-a prezentat la angajator?
2. Sa ia certificatul de la angajator si sa-l tina acasa daca vrea sa vina la serviciu.
Da, motivele le cunoaste doar persoana in cauza.

Va multumesc pentru interventii si LA MULTI ANI!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical marii_loon marii_loon Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca declaratia pe proprie raspundere privind domiciliul in cazul in care esti in concediu medical se depune la ... (vezi toată discuția)
Nu se mai transmit concediile medicale la casa de sanatate? ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, S-a abrogat art.1 paragraful 25, pct 6 din Ordinul 430/11.05.2010 prin care angajatorii au obligatia transmiterii Casei de sanatate concediile ... (vezi toată discuția)
Declaratie pe proprie raspundere pentru concediu medical  Buna ziua, Doresc sa ma ajutati intr -o problema , si anume : daca este normal sa mi se solicite declaratia pe propria raspundere a concediului ... (vezi toată discuția)