avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Societati de consultanta juridica
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Societati de consultanta juridica

Buna! Am o mare dilema: pe vremuri consilierii juridici putea functiona sub forma unui SRL, lucru care nu mai este posibil azi ... pt ca legea nu le mai permite cons. jur. sa-si infiinteze astfel de firme; dar cu toate acestea, cei care au reusit sa-si infiinteze astfel de societati functioneaza si azi pe baza codului caen 6910 - activitati juridice. Pe de alta parte, legea consilierilor juridici prevede acum ca acestia pot fi numiti in functie sau angajati cu CIM... prin urmare intrebarea mea este: o astfel de firma poate angaja un consilier juridic cu CIM?
Si atunci care este raportul dintre aceasta firma si "clienti"? In instanta cine reprezinta clientul? Firma sau consilierii juridici angajati ai firmei?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Tuta , Consilier juridic 13:07, 12 Septembrie 2011
Aceste firme de consultanta si reprezentare juridica functioneaza si in prezent, in litera si spiritul legii si pot angaja consilieri juridici sau avocati pentru realizarea obiectului de activitate. Firma-client poate fi reprezentata de firma de activitati juridice prin intermediul juristului (avocat sau consilier juridic) in temeiul contractului de prestari servicii juridice, act ce reprezinta legea partilor cat vreme actul constitutiv ii permite sa desfasoare activitati juridice. Dovada mandatului se face cu imputernicirea de reprezentare juridica in temeiul art 70 Cod pr.civ. (dreptul de reprezentare izvoraste din lege). De altfel noua modificare adusa la Legea Avocaturii nu face altceva decat sa ia in consideratie aceasta posibilitate fara a face imixtiuni asupra activitatilor juridice desfasurate de alti juristi, singura prohibitie fiind asupra titlului de "avocat". In contextul in care s-au desfiintat cartile de munca si CIM nu se mai inregistreaza la ITM; Senatul a adoptat L100/2010, este foarte clar ca legiuitorul a avut in vedere reintroducerea unor forme de colaborare pe acest segment. Personal vad o solutie foarte viabila in aceste societati de activitati juridice cu cod CAEN 6910 .
Suna bine :) Multumesc!
Mai are cineva noutati pe aceasta tema?
Intreb deoarece recent am intrebat la ORC si raspunsul a fost ca: NU se pot infiinta firme cu obiect unic de activitate 6910.
intrebatii in baza carei legi nu se permite infiintare SRL pe caen 6910, orice profesie libera poate functiona ca SRL dar sincer fiscal nu merita e mai avantajos ca activitate independenta.
nu se pot infiinta datorita lg 51 / 1995 care prevede ca activitatea de consultanta juridica se face numai de catre avocati coroborata cu a legii consilierilor juridici (nu am retinut nr acesteia).

nici una dintre aceste legi nu ofera posibilitatea de a oferi activitati juridice altfel decit ca avocat (cu formele sale de exercitare a profesiei) sau consilier juridic.

codul CAEN are rol statistic, nu confera dreptul de a avea un SRL cu orice cod caen apare acolo - de exemplu incearca sa faci un srl cu obiect de activitate vinzare de arme si munitii. vezi daca merge :)

Alte discuții în legătură

Sc - cod caen 6910 Cosmin Sighiartau Cosmin Sighiartau As dori un raspuns la o intrebare pentru care nu am timp sa stau sa studiez amanuntit. As dori sa inffintez (sa cumpar) o SC pe care sa desfasor activitati ... (vezi toată discuția)
Decizia Îccj (complet ril) nr. 15/2015 ContSters46578 ContSters46578 Prin Decizia nr. 15/2015, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii și a constatat că \"fapta unei persoane care exercită activități ... (vezi toată discuția)
Consultatii juridice Spirios Spirios Buna ziua. Doresc sa stiu daca o persoana licentiata in drept poate acorda doar consultatii juridice fara reprezentare in instanta si in ce conditii. Eventual ... (vezi toată discuția)