avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pedeapsa oentru ostracizare in public
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pedeapsa oentru ostracizare in public

Un articol din ziarul Obiectiv de Vaslui relateaza despre cazul unei fete care a furat niste chiloti dintr-un magazin din Barlad. Patroana (sotie de politist, se pare conform unor comentatori) a chemat politia si apoi i-a pus poza fetei cu numele complet in geamul magazinului cu mentiunea "Prinsa la furat".

Aici gasiti articolul [ link extern ]
Mi se pare complet nedreapta si revoltatoare fapta patroanei din multe motive.
Intrebarea mea este ce risca patroana daca acea fata isi ia un avocat bun? Este imaginea personala protejata in Romania?
Va multumesc si daca unii dintre voi stiu cum sa sesizeze Politia sau sa-mi spuna mie ce sa fac , ar fi si aceasta minunat !
Ultima modificare: Vineri, 31 Decembrie 2010
Traveler, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:53, 1 Ianuarie 2011
Foarte interesant ceea ce povestiti.Patania fetei prinsel a furat imi aduce aminte de cazul unei femei dintr-un sat,in privinta careia existau dovezi ca a furat din gradina de zarzavaturi a unui consatean si apoi s-a dus la piata sa vanda zarvaturile.A fost prinsa in piata vanzand marfa si apoi plimbata prin sat , pentru ca toata lumea sa afle despre fapta ei.Nu au existat masuri impotriva politistilor, iar femeia nu s-a plans.
In vechime, oprobiul public era un fel de pedeasa a celor ce incalcau legile , cutumele.Nu demult oamenii erau pusi la gazeta de perete..si nu doar daca faceau fapte demne de lauda, ci si pentru a-i critica si arata,,cu degetul".
Imaginea omului trebuie protejata, exista sanctiuni , iar aceste cutume nu se mai practica.Nu imi dau seama pentru ce anume s-ar putea plange fata, pentru vreo infractiune nu, poate pe cale civila sa pretinda daune morale pentru atingerea imaginii sale .
Ultima modificare: Vineri, 31 Decembrie 2010
ContSters181996, utilizator
Prin "grija "sotului,fetei i se va intocmi dosar penal,iar daca femeia a ajuns -sa imi fie iertat,cunosc politisti oameni deosebiti-"sotie de "plotoner" in provincie,se crede o "mare doamna",care face parte ,in acceptiunea ei,din protipendada locala.
Aici isi are aplicabilitatea zicala aceea cu "cand ajunge........imparat.."
Fata o fi gresit sau nu,poate a facut acest gest din cauza saraciei,dar asa zisa doamna, in mod cert a uitat de unde a plecat din viata,cine stie din ce fund de catun.
Cel mai rau in viata este atunci cand ai uitat de ciorba de stevie pe care o mancai candva la fiecare masa si crezi ca toata viata ai mancat numai friptura.
Kant ,avea o vorba:
"Stomacul nu uita niciodata" ,
iar Goga spunea ca "in amintirile lui ,un r....t,a fost inainte trandafir"
Un om cu suflet,ii daruia fetei bunul sustras si in mod sigur,nu mai revenea sa fure
Cred eu, ca aceasta ar fi fost lectia.
Ultima modificare: Vineri, 31 Decembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Dosar penal pentru infractiune i s-ar intocmi? Daca va referiti la protectia portretului din Legea 8/1996 privind dreptul de autor, pedeapsa pentru incalcarea articolului relevant (art. 88) este amenda contraventionala.

Nu exista dreptul unui hot de a avea imagine de om cinstit :) . Mai ales ca furtul a fost dintr-un spatiu public si afisarea se face intr-un spatiu public. Mai sunt unii suparati ca curierii nu le remit banii ramburs platiti de destinatari pentru colete care nu contin ce au promis, daca destinatarii se sesizeaza in timp util. Nimeni nu se poate folosi de propria turpitudine!

In opinia mea, proprietara magazinul este in dreptul ei de a-si apara interesele, atentionand comunitatea de cine au fost incalcate acestea. Poate va fi nevoita sa scoata poza, dar care ar fi problema unui panou "Urmatorii au furat din acest magazin"? Pozele infractorilor sunt afisate si la Sectia de Politie...

Ca sa raspund la intrebare:
Nu poate pati nimic proprietara. Nu e nicio nedreptate ca hotii sa fie cunoscuti de toti concetatenii ca hoti. Legea penala apara societatea de crime, nu de aflarea adevarului. Ostracizarea este mereu publica si in acest caz nici macar ostracizare nu este (procesul atenian presupunea ca oameni nevinovati sa fie expulzati de confratii lor pentru ca puterea lor individuala este prea mare, desi licita).
Ultima modificare: Vineri, 31 Decembrie 2010
eumarian, utilizator
In principiu asa este cum afirma colegul"eumarian".
Eu cred ca problema ar fi care au fost motivele sustragerii si ca totusi,valoarea sustragerii era infima.
Cu tot respectul,fata de dvs,uneori legea trebuie aplicata in spiritul ei si mai putin in litera ei.
Pe de alta parte,eu intotdeauna ma uit de la cine vine si incotro se indreapta.Nu cumva "doamna politist" a vrut sa isi faca si dreptate si reclama ?
Aveti dreptate, dar eu ma iau cu mainile de cap cand vad cata lume fura. Si asta pentru ca ne-am tot bazat doar pe legea penala care a crescut pedepsele, in loc sa lucram la oprobiul public.

Nu exista democratie fara o societate civila puternica. Si societate civila nu inseamna doar sa ne laudam, inseamna si ca cei cinstiti sa-i arate cu degetul pe cei necinstiti. Bineinteles, nu trebuie sa fim duri cu o fapta minora, dar fiecare cetatean va hotari asta in forul interior in urma aflarii faptelor. Avem dreptul sa stim adevarul.

Alte discuții în legătură

Cat de legala este postarea unui video sau a unei poze de pe ... CrystyOlteanu CrystyOlteanu Cat de legala este postarea unui video sau a unei poze de pe camera de supraveghere , cu un minor care fura ceva din magazin , pe facebook ? (vezi toată discuția)
Întrebare posibile consecințe furt de valoare mică Bloodfreak Bloodfreak Bună ziua! dacă am furat dintr-un magazin un bun cu valoare mică până în 50 de lei și nu am fost prins la casă ce de poate întâmpla?este vb de un ... (vezi toată discuția)
Probleme mari In data de 12 Februarie, eu impruna cu inca 2 prieteni, am facut cumparaturi de la Carrefour Orhidea, care constau in lucruri foarte grele.Adica baxuri de ... (vezi toată discuția)