avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apa in plus luna de luna daca nu duc citirea
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apa in plus luna de luna daca nu duc citirea

Buna seara, in primul rand doresc tuturor utilizatorilor forumului un an nou plin de bucurii,succese si multa sanatate - La multi ani!.
In al doilea rand as dori sa ma sfatuiti ce e de facut in situatia in care ma aflu:
in fiecare luna platesc cate 5-6 mcubi de apa fata de cei 3-4 dupa contor.Am zis ca asta e, un metru doi, fiind vorba de 5 lei nu m-am agitat. Luna trecuta nu am ajuns sa platesc taxele deaorece la noi se platesc 3 zile pe luna (16-19 interval orar),deci numai dupa-amiaza,fiind la serviciu am ramas restantieri. S-au afisat taxele, si surpriza am de plata 16 mcubi!!!, eu care consum maxim4 pe luna.Mi se pare absurd asa ceva, deci m-am hotarat sa iau atitudine.Dat fiind ca pe apometru am 105 metri cubi totali consumati de la instalarea acestuia, pot cere sa se compare cati metri cubi am platit si cati metri am consumat in realitate pana acum? Ce altceva pot face, adica sa platesc 16 in loc de 4 e chiar o nesimtire.In plus,in decembrie anul trecut mi s-a nascut o fetita,iar din februarie m-am trezit cu ea la taxe,fara ca eu sa o declar.Nu trebuie sa se faca o declaratie in acest sens, un control sau se merge in continuare cu "para vecinului invidios"?.Am deschis azi subiectul deoarece in 3,4,5 ianuarie sa platesc taxele.Va multumesc pentru atentie.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:37, 4 Ianuarie 2011
mac23 a scris:
....................................orice intrebare ai avea la administratoare aceasta iti da raspunsul "nu sunt obligata sa va explic ce si cum, ce e afisat aia e de plata!
..........................

Pai, iata ce scrie la lege pe care doamna administratr e musai sa o cunoasca si sa nu dea un asemenea raspuns arogant si prostesc:
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

HG 1588/2007 Normele de aplicare a legii de mai sus:
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:
....................
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
;
:rtfm:
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2011
elga50, moderator
Sigur ca proprietarii au drepturi dar au si obligatii conform legii 230/2007.
Ce-ar fi ca un proprietar sa nu aiba apa la robinet, gaz, energie electrica, acces in lift sau lumina pe casa scarii decat dupa ce plateste aceste utilitati!? Ca la magazin: mai intai achitam painea si laptele si-apoi le putem consuma. Chiar daca lucram 12 ore pe zi.
Trebuie sa va faceti timp si pentru a va indeplini obligatiile fata de asociatie ca si cele fata de familie sau fata de al alti colaboratori si/sau furnizori.
Altfel cu 12 ore/zi de munca, numai munca, in timp, neglijam celelalte aspecte ale vietii si se poate claca din toate punctele de vedere, ceea ce poate duce si la necazuri in aceasta munca.
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2011
Adriantot, moderator
Sfatul meu este sa va informati cati din cei 16 mc pe care ii aveti de plata sunt trecuti ca si consum si cati ca diferenta dintre consumul estimat de catre asociatie pentru ca nu ati adus index si acel rest care se imparte tuturor (poate a fost o teava sparta pe la subsol si s-a pierdut foarte multa apa, iar aceasta s-a impartit tuturor, dar asta observati si din sumele care au revenit vecinilor, ca daca si ei au cam tot atatia metri cubi de plata desi au adus un index de 5-6 mc atunci poate fi justificata suma de plata).
Dupa ce va informati cati mc v-au fost repartizati ca si consum, va faceti socoteala cat ati consumat in mod real si in lunile urmatoare va prezentati la asociatie cu consumul declarat index nou - index vechi egal ZERO. (dar vedeti sa nu mai uitati sa va prezentati pentru ca atunci se va trece un alt index estimat si luati povestea de la capat). Puteti chiar sa explicati si in scris pe biletul pe care dati citirea ca declarati index zero pana cand se regularizeaza suma deja platita cu consumul real.
Succes!
Cred ca ati vrut sa spuneti "acelasi index" ca cel vechi, nu index 0(zero), pentru ca asta ar insemna ca si-a montat un alt contor si se incurca lucrurile ......
Scuze daca s-a inteles gresit ce am scris.
Am spus index nou - index vechi = zero.
Daca avea index vechi total 100 si afla ca asociatia i-a socotit din cei 16 mc pusi la plata 10 ca si consum si 6 ca si diferenta repartizata tuturor apartamentelor, considera ca ar avea acum apa platita pana la indexul total 110.
Domnia sa a spus ca a consumat 4mc in luna respectiva. In cazul in care a mai consumat 4 si luna aceasta indexul nou este acum 108, dar a platit pana la 110, deci va duce la administratie un bilet in care va scrie index nou 110 - index vechi 110 = consum 0.
Luna viitoare va proceda la fel (probabil va avea index nou 112 - 110 indexul pana la care a platit = 2) si pana la urma se va va regulariza consumul real cu suma platita, dar este foarte important sa nu mai uite sa duca consumul si sa-si tina foarte bine evidenta dintre ceea ce a consumat si ceea ce apare pe listele asociatiei.

Alte discuții în legătură

Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Administratorul reproseaza consum mic de apa hadelina hadelina Buna seara, problema mea este lagata de administratorul blocului care imi reproseaza ca am consum prea mic de apa, mentionez ca locuim 2 persoane in ... (vezi toată discuția)
Pausal, pausal da' sa stim si noi! Richiu Richiu Buna ziua O sa intru direct in subiect, incercand sa fiu cat mai succint si clar. Mai ales ca subiectul a mai fost dezbatut aici (citesc pe acest forum de ... (vezi toată discuția)