avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apa in plus luna de luna daca nu duc citirea
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apa in plus luna de luna daca nu duc citirea

Buna seara, in primul rand doresc tuturor utilizatorilor forumului un an nou plin de bucurii,succese si multa sanatate - La multi ani!.
In al doilea rand as dori sa ma sfatuiti ce e de facut in situatia in care ma aflu:
in fiecare luna platesc cate 5-6 mcubi de apa fata de cei 3-4 dupa contor.Am zis ca asta e, un metru doi, fiind vorba de 5 lei nu m-am agitat. Luna trecuta nu am ajuns sa platesc taxele deaorece la noi se platesc 3 zile pe luna (16-19 interval orar),deci numai dupa-amiaza,fiind la serviciu am ramas restantieri. S-au afisat taxele, si surpriza am de plata 16 mcubi!!!, eu care consum maxim4 pe luna.Mi se pare absurd asa ceva, deci m-am hotarat sa iau atitudine.Dat fiind ca pe apometru am 105 metri cubi totali consumati de la instalarea acestuia, pot cere sa se compare cati metri cubi am platit si cati metri am consumat in realitate pana acum? Ce altceva pot face, adica sa platesc 16 in loc de 4 e chiar o nesimtire.In plus,in decembrie anul trecut mi s-a nascut o fetita,iar din februarie m-am trezit cu ea la taxe,fara ca eu sa o declar.Nu trebuie sa se faca o declaratie in acest sens, un control sau se merge in continuare cu "para vecinului invidios"?.Am deschis azi subiectul deoarece in 3,4,5 ianuarie sa platesc taxele.Va multumesc pentru atentie.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:37, 4 Ianuarie 2011
Da, da, corect. Adica tine indexul pe loc la declarare pana cand depaseste in realitate pe apometru aceasta valoare a indexului estimat.
Numai ca asta presupune o buna colaborare intre proprietar si administrator! :)
Am platit azi taxele, mi s-a raspuns ca am fost 2 prsoane care nu au dus citirea luna trecuta si ca toata diferenta de apa mi-au pus-o mie si celeilalte persoane si ca mi se va scadea lunile ulterioare pana ajung la indexul aratat de contoare.Eu am motive intemeiate sa nu cred,asa ca luna viitoare daca mi se pune la plata apa voi face o plangere la asociatia de propr. si opc (in calitate de consumator) si voi cere sa mi se prezinte o situatie exacta cu privire la cati mcubi am consumat in realitate (pe baza indexului apometrelor) si cati mcubi am platit efectiv.
Iar cu privire la persoanele aflate la intretinere, chiar daca este o obligatie legala de a le trece la taxe daca locuiesc x zile la adresa de facturare, mi se pare normal ca taxarea ptr. aceste persoane sa fie facuta in baza declaratiilor pe proprie raspundere a proprieatrului si nu pe vorbele vecinilor.Asa si eu pot merge sa zic ca la persoana x (iau numele de pe lista afisata la interfon) stau 10 persoane si omul sa fie pus sa plateasca ptr. ca am dat eu cu "papagalul".
Insa visez la normalitate, deoarece majoritatea administratorilor sunt persoane scolite de "tovarasi" a caror minte ingusta a ramas la nivelul si perceptia anilor de mult apusi, la fel si legile care reglementeaza domeniul acesta-cel mai elocvent exemplu in acest sens este ca proprietarul de la parter din blocul meu (ap5 camere-100 si de mp) plateste cea mai mare taxa pentru intretinere lift, desi omul nici nu stie ce culoare are liftul pe interior!
Multumesc tuturor pentru indrumari,
O sa va suparati pe mine dar vedeti ca prin colaborare cu cei din conducerea asociatie se pot rezolva problemele, inclusiv regularizarea unui consum de apa.
In privinta persoanelor trecute la intretinere ati spus singur in primul mesaj ca nu ati declarat o persoana (copilul) de mai bine de un an. Dumneavoastra aveti dreptate ca administratorul trebuie sa ia in consideratie "declaratiilor pe proprie raspundere a proprieatrului". Dar daca proprietarul nu declara corect numarul de persoane si nu declara indexul apometrului, administratorul trebuie sa tina cont de declaratiile vecinilor si de un consum estimat sau stabilit prin diferenta.
Ca sa fie mai lejer de inteles puneti-va in locul celor care administreaza sau veniti cu propuneri concrete cum sa se rezolve asemenea situatii in asa fel ca sa fie cat mai corect pentru toti cei care traiesc intr-un bloc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Administratorul reproseaza consum mic de apa hadelina hadelina Buna seara, problema mea este lagata de administratorul blocului care imi reproseaza ca am consum prea mic de apa, mentionez ca locuim 2 persoane in ... (vezi toată discuția)
Pausal, pausal da' sa stim si noi! Richiu Richiu Buna ziua O sa intru direct in subiect, incercand sa fiu cat mai succint si clar. Mai ales ca subiectul a mai fost dezbatut aici (citesc pe acest forum de ... (vezi toată discuția)