Ce solutii au locatarii unui bloc cu centrala de bloc sa-si diminueze costurile de intretinere. Este vorba de un bloc ultracentral, cu 32 apartamente, construit 1982 prevazut cu centrala de bloc si care este in mare parte nelocuit iar apartamentele locuite sunt obligate sa suporte o risipa mai ales de energie termica. Caloriferele explodeaza de caldura chiar si in zilele cand se umbla cu maneca scurta in Bucuresti. Sedintele Asociatiei sunt rare si atunci fara participarea locatarilor care sunt descurajati de o proprietara (fosta procuroare cu o pensie de 11000 RON) care spune ca la noi orice propunere de contorizare este ilegala, ca noi nu ne supunem legii locuintei etc. Majoritatea celor ramasi in bloc nu pot face fata intretinerii in situatia in care stam cu geamurile deschise aproape tot timpul. Se poate obliga Asociatia sa accepte sigilarea caloriferele in apartamentele nelocuite? Ce prevederi exista pentru blocurile din afara sistemului centralizat?
asociatia de proprietari poate stabili orice masura legata de eficienta energetica a cladirii. Solutia nu este debransarea apartamantelor nelocuite pentru ca in mod automat la celelalte locuinte va creste consumul de energie prin cedarea caldurii catre spatiile nelocuite. Oricum proprietarii au libertatea de a folosi contoare de consum si de a tine inchise caloriferele astfel ca raman in functiune doar cele de pe coloana care intr-o anumita masura pot asigura un consum rezonabil de energie.
In primul rand ar trebui sa aveti o asociatie de proprietari functionala, adica sa existe ca atare, ca asociatie de proprietari, nu de locatari. In aceste conditii ati functiona sau functionati, daca aceasta asociatie exista, dupa legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007. Legea 114/1996 a locuintei nu mai are prevederi pentru asociatiile de proprietari.
In acest caz ar trebui sa faceti o adunare generala a proprietarilor pentru ca aveti un interes comun si anume sa nu mai platiti caldura inutil si sa fiti determinati sa economisiti apa calda, deci si agent termic, deci si bani la apa calda si caldura.
Daca in adunarea generala majoritatea hotaraste sa se monteze repartitoare si apometre, atunci asa se va face, indiferent daca procuroarea vrea sau nu vrea si indiferent ce prostii va indruga acolo ca sa va demobilizeze.
Montandu-va repartitoare si apometre puteti angaja o firma sa va faca calculul caldurii, astfel incat sa puteti sa va faceti fiecare dintre dv. un calcul de cat sa consumati in functie de veniturile pe care le aveti.
In privinta apartamentelor nelocuite, precizati, va rog, cum adica sunt nelocuite. Au proprietari si acestia nu locuiesc in ele sau sunt plecati pentru mai mult timp, mai vin pe la bloc sa-si mai controleze situatia acestor apartamente ....sau nu au stapan....sau ce situatie au de nu sunt locuite.....?
Da, functionam ca Asociatie de Proprietari. Problema este indirect a acestor apartamente goale. Locuite de proprietari nu sunt decat 8 din 32, o parte au inchiriat si nu-i intereseaza ca platesc chiriasii, o alta parte le-au mostenit si nu locuieste nimeni in apartament, probabil au bani si nu le pasa. Toti acesti proprietari nu participa la sedinte si nici nu-i prea putem contacta. Daca se stabileste o sedinta la noi cert la prima data nu se tine din lipsa de participarea si la cea de a doua sedinta vin maxim 5 proprietari, este adevarat ca acum se pot lua decizii dar sunt intimidati de aceasta doamna care doreste caldura permanent incat noi dam bani pe fereastra. Costurile ridicate sunt si datorita numarului mic de persoane la care se imparte costurile de intretinere. Pe coloana mea mai locuieste un singur domn care nu prea sta pe acasa astfel ca eu cand vreau apa calda stau cam 20 minute pana ajunge pe coloana. La centrala de apartament am inteles ca nici nu ma pot gandi ca tot ei trebuie sa-mi dea aprobare. Cativa in 2003 ne-am pus apometre pana cand a aflat doamna si nu ni le mai ia in considerare. Era o posibilitate sa sigilez caloriferele in camerele neutilizate astfel imi reduceam cheltuielile. Trebuia sa existe o lege sa-i lase pe proprietari sa-si puna repartitoare si apometre iar cine nu vrea sa traiasca in pausal. Ironie, inteleg ca un punct la obtinerea certificatului energetic este si daca ai repartitoare de energie. Pe undeva tu ma obligi sa am dar pe de alta parte lasi la latitudinea unora daca le montez sau nu. M-am gandit sa ma ocup de strangerea semnaturilor pe un tabel (asa poate as mai da de ei), dar am inteles ca nu este luat in considerare. Atat ne dorim sa fie contorizat blocul.
Bloc nou 2008 3 scari 40 apartamente si 5 spatii comerciale cu centrala termica.
Dezvoltatorul(proprietarul persoana fizica) vanduse 19 si din erau locuite doar vreo 8.
Cel care se ocupa de administratie era un mosulet escroc lasat de dezvoltator sa arate apartamentele libere deci clar conflict de interese in plus habar nu avea de administratie mintise ca e administrator si facuse stampila falsa.
Nu conteaza lumea nu vedea o problema.
In prima luna de iarna octombrie 2008 facem noi listele desi plateam pe mosulica si dezvoltatorul cica el nu plateste ca ce el le tine inchise.(asta prin rezprezentantul sau adica mosulica).
Intrucat nu mai erau banii mosulica incerca sa ii convinga ca trebuie sa puna bani si ca dezvoltatorul nu trebuie sa plateasca.
Le-am explicat ca nu e asa si ca nu plateste decat daca e debransat sau are repartitoare
Pana la urma m-am debransat si gata si nu am platiti nimic pentru dezvoltator iar dezvoltatorul a gasit o firma de repartitoare ISTA care mai rau a incurcat lucrurile si oamenii au pus banii pentru dezvoltator pana la montarea de repartitoare.
Intre timp dupa un an am reusit sa scapam si de escroc care a luat vreo 200mil.
Acum firma ISTA repartizeaza conform ordinului 343/2010 si a pus la comun 50% pe luna noiembrie si de data aceasta nu a mai scos pe cei debransati din bloc dar a scos spatiile comerciale care sunt banci si au spus ca ii vor da in judecata daca le revine ceva de plata.Acum stam sin e certa cu ISTA sa aplice correct ordinul ori si mai bines a ii scoata pe toti debansatii.
Aceeasi problema era 26- 28 grade in casa daca plecai si le lasai pornite si daca ajungeai acasa le opreai si stateai 30 minute cu toate geamurile deschise sa se faca 23 grade.
Unii stateau cu geamul deschis non stop ca ei fumau in camera respectiva si voiau sa fie aerisit si cald.
Acum va sfatuiesc sa NU luati nici o firma de repartitoare sa dati cum dam noi 3.52 ron pentru citirea unui calorifer si sa va luati un sistem de repartitoare cu sistem propriu de citire care il gasiti pe net.
@w_v_w_v
Si daca repartitoarele sunt cu citire radio, calculul cine il face, nu tot o firma?
Ceea ce spune @kero nu are legatura cu problema dv. cu dezvoltatorul......si cu firma de calcul caldura si ....cu toti "escrocii" din lumea asta. Utilizatorul are o problema cu lipsa contorizarii si mentinerea acestei stari in bloc de catre o doamna cu venituri exorbitante care considera ca toata lumea are veniturile ei si-si poate permite sa arunce banii pe fereastra.....
:offtopic: Va rog sa nu mai scrieti explicit numele firmei de calcul. Aici se discuta problema, nu persoanele sau firmele - vezi regulamentul de postare!
@kero
Conform legii 230/2007 si a HG 1588/2007, pe care am sa va rog sa le cititi ca sa ne fie mai usor sa ne intelegem, o adunare generala se poate convoca oricand exista nevoia de a se lua o hotarare importanta pentru proprietari. La prima convocare o hotarare nu se poate lua decat daca sunt prezenti 50% + 1 dintre membrii asociatiei, dar la a doua convocare puteti lua hotarare si daca sunteti 3 prezenti si 2 hotarasc ca trebuie puse contoare, cu conditia ca aceasta adunare generala sa fie anuntata la avizier macar cu 10 zile inainte de data convocarii ei . Deci aceasta problema am lamurit-o!
D-na procuror se poate incalzi si mai departe toata ziua si sa plateasca pe masura, nu o impiedica nimeni si nici contorizarea sa consume cat doreste.
In conditiile contorizarii apartamentele nelocuite sau care nu se contrizeaza vor plati diferenta intre factura si consumul declarat, impartit la numarul de persoane - in cazul apei - si in functie de consumul maxim inregistrat - in cazul caldurii. Asa ca toata lumea va avea interesul sa se contorizeze si sa-si rationalizeze consumul in functie de cat isi permite sa plateasca. Cei care isi permit sa plateasca mult pot lasa caloriferele deschise toata ziua sau robinetele de apa deschise fara nicio grija.
Deconectare
ianasi elena
Buna ziua!
Avem in bloc un proprietar care si-a montat centrala termica fara sa aiba acordul asociatiei deoarece avea debite si fara proces verbal de ... (vezi toată discuția)