avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri caldura la comun.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri caldura la comun.

Cum sa fac cu firma care repartizeaza costurile(ISTA) ca nu vor sa scoata de la plata pe cei debransati(desi timp de 2 ani au vrut) si aplica ordinul 343.
Problema e ca o aplica numai la locatarii debransati si nu la spatiile comerciale.
La parter avem 5 spatii comerciale din care 2 spatii conectate la centrala noastra de bloc cu apa calda si caldura si 2 spatii banci cu cetrala proprie si unu spatiu cu aer conditionat.
Acestora nu le repartizeaza nici un cost desi asa ar fi normal.
Oricum eu redistribui costul celor debransati proportional cu cosumul celorlalti dar de ce nu aplica corect la toti sau sa ii scoata pe toti.

Momentan numai gasesc persoana care reusise sa citeasca aceste repartitoare cu o simpla mufa conectata prin USB la un laptop si care mi-o vindea cam scump(350euro)
Stiu doar ca era de la OEM Timisoara.
Astept raspunsuri de citire al repartitoarelor in afara de cel manual(ca am un 2 aprtamente unde nu pot intra nici eu si nici banca de il detine ca nu are cheie, iar unul este al uniui proprietar invizibil ce nu a platit nimic de cand a cumparat.)
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
w_v_w_v, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 13:17, 22 Decembrie 2010
Spatiile comerciale fac parte din asociatia dv. de proprietari? Firma de calcul face acest calcul pe baza unor acte normative. Nu stiu pe ce baze o fi facut acum cativa ani, dar daca a facut calculele pe baza intelegerii cu locatarii deconectati, nu a facut bine si se afla in situatia sa i se ridice autorizatia.
Dv. trebuie sa repartizati pe lista in rubrica de caldura ceea ce primiti in tabelul centralizator, altfel va puneti in afara legii si nu mai puteti avea pretentia ca lucrati in conformitate cu legile. Spatiile comerciale sunt trecute pe tabelul centralizator care va parvine dv.? Sunt neclare conditiile din bloc cu spatiile comerciale.

Daca impartiti beneficiile centralei de bloc cu niste spatii comerciale, factura privind caldura trebuie impartita deasemeni cu acele spatii comerciale.

Sa inteleg ca aveti repartitoare cu citire radio? Contractul cu firma care va calculeaza caldura prevede si citirea repartitoarelor? In a cui responsabilitate cade citirea acestora? Ati facut, ca asociatie, o intelegere cu proprietarii sa le cititi repartitoarele prin radio sau aceasta e lasata la mica intelegere intre proprietari si asociatie?
Legal societatile comerciale trebuie sa aiba contract direct cu furnizorul, intrucat Gcal. nu este subventionata la firme.
Asociaţia de proprietari are obligaţia de a informa prestatorul asupra apartamentelor utilizate de persoane juridice, în cazul în care în aceste spaţii se desfăşoară activităţi lucrative, indiferent de deţinător sau utilizator, în vederea unei repartizări corecte a cantităţii de energie termică.
Daca citeati mai cu atentie ati fi vazut ca e vorba de o centrala de bloc, deci nu au energie subventionata, caldura si-o prepara in bloc.
Doamna @elga

Dupa cum bine stiti din mesajele anterioare in n zona unde suntem nu exista decat 4 blocuri si nici un furnizor de agent termic sau apa calda.
Mai exista inca 3 blocuri de pe vremea lu ceausescu si acestea erau prevazute cu sobe si cosuri de fum.
Problema mea mare este ca sunt unii debransati cu centrala proprie care sunt debransati si nici un locatar din bloc nu e de acord ca cei debransati sa plateasca ceilati pentru caldura la comun.
Toti se gandesc ca la un moment dat se vor debransa intrucat este foarte scumpa apa calda la centrala de bloc si caldura.
Nu sunt vandute toate apartamentele si de aceea nu este profitabil si si chiar daca vor fi vandute nu va fi profitabil cu centrala de bloc intrucat majoritatea le cumpara sa stea in ele numai in vacanta sau sa vina in weekend sa se relaxeze.

La inceput cins s-au vandut cateva apartamente nu existau repartitoare si in prima iarna in 2008 dezvoltatorul a refuzat sa plateasca pentru apartamentele nevandute pe motiv ca nu da drumul caloriferelor.
Asa putea sa spuna orice locatar.ORI esti debransat ori ai repartitoare ori platesti.
Dupa trecerea iernii unii si-au pus centrala termica iar ceilati repartitoare cu citire radio de catre firma ISTA.
I-au mai si pacalit in sensul ca au platit cam 150ron pe repartitor plus ca nu au achizitionat sistemul de citire.
Acum firma respectiva citeste si desi am cerut sa ii scota de la plata pe cei debransati acesti nu i-au scos acum inprima luna in schimb pe cele 3 spatii nu le-au pus la plata.(ca aplica ordinul 343).

Oricum nu il aplica decat preferential.
Noi cei care am avut grija pana acum de administratie am redistribuit aceste sume celor bransati si atat.toata lumea e de acord.
Contractul cu ISTA a fost facut chiar de dezvoltator.Oricum cind o sa vada factura si o sa ii explicam faptul ca treb sa plateasca jumatate din factura si apoi parte ce ii revine pentru cele nevandute nu o sa plateasca.

Ceea ce doresc e simplu.
Sa gasesc o persoana care sa imi citeasca repartitoarele ISTA cu un cost mai mic nu 6 milioane. (in plus aceasta valoare creste cu 5% pe an plus rata inflatiei asta daca numarul de aprtamente raman constant)
Daca nu o sa citesc o data pe an cu ista dar vreau sa fie la acelasi cost nu cum vor ei la un cost mult mai mare.
Se poate citi odata pe an intrucat repartitoarele memoreaza procentele pe fiecare luna in parte si atunci la sfarsit repartizarea ar fi corecta.(adica nu arata doar o valoare precum un simplu contor electric de exemplu intrucat atunci nu ar mai fi corecta repartizarea.(ca poate eu consum 100 unitati numai intr-o luna friguroasa si altul toto 100 numai in martie)

Oricum repartizarea ISTA nu a fost 100% corecta de la inceput intrucat nu voriau sa tina cont decat de valoarea facturii de gaz si nu de suma gaz plus enel pana ne-am revoltat.Adica daca aveam o centrala electrica ce suma imi repartizati?
Toata problema pleaca de la dezvoltator care la randul sau a fost pacalit de contructor ca e mai profitabil cu centrala termica de bloc decat cu cea individuala.
Ar fi fost un cost in plus de 1100ron pe apartament,bani pe care dezvoltatorul s-a gandit sa ii economiserasca la sugestia constructorului, dar pe care apoi i-a platit de citeva ori pana acum lunar, pentru caldura la comun conform repartitoarelor.
Daca ar fi tras separat teava de apa rece si instalatia pentru centrala proprie(fara sa o puna) ar fi fost cazul ideal si nu am mai fi avut la comun decat lumina pe scara si curatenia.Totul e separat in rest.
Dar desi noi ne intelegem perfect ca locatari nu vad de ce trebuie sa aplicam noi ce vor altii cum ar fi diferite ordine ANRSC.
Totul pleaca bineinteles de la bani.Daca am avea bani am schimba repartitoarele ista cu niste repartitoare cu citire radio si sitem de citire propriu cum ar fi cele de la [ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri incalzire. ricadinas ricadinas Buna ziua As dori sa va intreb cum trebuie procedat daca dorim sa scoatem de la plata incalzirii pe cei care au centrala de apartament. Mentionez ca blocul ... (vezi toată discuția)
Posibilitati de contorizare apa si energie termica apartament cu centrala de bloc kero kero Ce solutii au locatarii unui bloc cu centrala de bloc sa-si diminueze costurile de intretinere. Este vorba de un bloc ultracentral, cu 32 apartamente, ... (vezi toată discuția)
Plata tevi caldura subsol daca am centrala temica lukaas lukaas Buna ziua.in Galati a fost sistata caldura in tot orasul din 13 Februarie 2015.Fostul furnizor Apaterm a dat faliment.Am fost nevoit in lipsa agentului termic ... (vezi toată discuția)