avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri incalzire.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri incalzire.

Buna ziua

As dori sa va intreb cum trebuie procedat daca dorim sa scoatem de la plata incalzirii pe cei care au centrala de apartament.
Mentionez ca blocul nostru este un bloc privat intr-o zona unde nu exista incalzire gen RADET.Ma rog nu exista nici macar alte blocuri.

Dezvoltatorul a pus o centrala de bloc iar apoi pentru ca refuza sa platesca pentru cele nevandute pe motiv ca le tine inchise, am decis unii sa ne punem centrala de apartament si restul care au ramas pe centrala de bloc au pus repartitoare.
Nu exista tevi comune toate fiind prin zid si nici parti calorifere pe scara (parti comune)dar firma care citeste rapartitoarele(ISTA) trimite de 2 ani fisa in care si ceilati ar trebui sa platesca anumite sume.
Toata lumea este de acord ca cei debransati sa nu plateasca pentru centrala de bloc.
E de ajuns hotararea asociatie de proprietari.Pana acum (de 2 ani) am repartizat si costurile care veneau celor separati (cu centrala proprie) catre cei ramasi inca la centrala de bloc proportional cu consumul.La fel intentionam sa facem in continuare dar sa fim legali.
Cum putem sili firma care ne-a pus repartitoarele sa trimita direct ca sa numai stam noi sa repartizam.Tot ne amana si fac cum au facut si pana acum stiind ca citirea se face prin radio si ca sa renuntam la ei ar insmena sa punem alte repatitoare la cei ramasi si alti bani.
Toti proprietarii sunt de acord sa nu plateasca cei debransati pentrau ca si ei se vor separa.sigur dar nu au bani.Costurile pe centrala de bloc sunt foarte mari.
Repet intrbarea " e de ajuns hotararea asociatiei de proprietare" ca sa avem acoperire pentru modul cum procedam sau ar trebui sa ne para rau ca am infintat asociatie.#-o
Mentionam ca ne tinem singuri administrarea asociatiei .
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
ricadinas, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 12:37, 18 Noiembrie 2010
Salut,
cred ca problema e mult mai simpla.
Din cite stiu:

1. Cei debransati cu centrale propriii sint obligati prin lege la plata unei parti din consumul pe parti comune. Centrala consuma, incalzeste si recircula agentul termic pentru toti pe coloanele comune.
2. Cei cu centrale au obligatia prin lege sa foloseasca centralele (are legatura cu punctul de mai jos).
3. Cei care au apartamente care nu le folosesc au obligatia sa mentina o temperatura minima (caloriferele la "1" de exemplu, nu inchise total) deoarece peretii reci afecteaza negativ consumul apartamentelor adiacente locuite. Daca esti inconjurat de apartamente nelocuite si reci, vei consuma mai mult pentru incalzire atit pe individual cit si pe parti comune, logic nu? :)

Nu mai stiu/gasesc exact legea, poate stie cineva mai bine.
Gasiti legislatia care va intereseaza in primul topic din sectiunea noastra Documentatie specifica asociatiilor de proprietari.
Problema dv este similara cu cea a noastra si cu a multor oamenii de aici de prin forum vezi
1 www.avocatnet.ro/content/for...
2 www.avocatnet.ro/content/for...
Si noi aplicam cum a hotarat asociatia.conform
Art. 40. - (1) Daca sunt întrunite conditiile prevazute în actele normative în vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau
încalzire, atunci repartizarea acestor utilitatii se stabileste prin decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.

Intamplarea face sa avem si noi tot pe ISTA care cred ca gata daca au apucat sa puna ei repartitoare numai renunta lumea la ei.

Explicatile asa cum zice in discutiile din link-urile de mai sus ca ordinul ANRSC nu se aplica decat pentru sistemul centralizat si nu centrala de bloc sau de scara si sa nu mai trimita foi cu costuri pentru cei debransati.Sa zica merci ca i-ati ales sa faca o impartire.

Noi am amenintat ISTA ca daca nu ii scoate pe cei cu centrala proprie atunci o sa ne facem citirea singuri.Initial au facut pe destepti ca nu avem cum dar apoi cind au vazut ca am decis sa facem citirea singuri manual au cedat.
Cand au vazut ca chiar am reusit sa aducem pe cineva care cu un singur receptor radio conectat prin mufa de usb la un laptop si a reusit sa citeasca apometrele de la distanta asa cum faceau si ei au redus si costul cu 60%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura la comun. w_v_w_v w_v_w_v Cum sa fac cu firma care repartizeaza costurile(ISTA) ca nu vor sa scoata de la plata pe cei debransati(desi timp de 2 ani au vrut) si aplica ordinul ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli comune intr-un bloc contorizat ista Dariuta2005 Dariuta2005 Buna ziua. locuiesc intr-un bloc contorizat ISTA si suntem 5 apartamente care ne-am debransat de la Calor si am montat centrale de apartament.Eu locuiesc la ... (vezi toată discuția)
Unde îi pot reclama pe cei de la ista Andreea1089 Andreea1089 Buna ziua,locuiesc intr-un bloc contorizat cu repartitoare.Majoritatea locatarilor stau cu caloriferele inchise pentru ca,spun ei,nu au venituri sa isi achite ... (vezi toată discuția)