avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recunoasterea vechimii in munca pentru perioada in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recunoasterea vechimii in munca pentru perioada in care am fost angajat in strainatate

Desi subiectul a mai fost abordat, as dori sa reiau discutia in speranta de a gasi solutii concrete.

Situatia e urmatoarea:
- vechimea in munca este dobandita in afara UE, inclusiv intr-o institutie publica
- de curand s-a semnat un acord intre tara respectiva si Romania referitor la recunosterea reciproca a vechimii in munca pentru acordarea pensiilor si a altor prestatii sociale
- departamentul juridic al angajatorului a spus ca, desi exista acest acord, nu se poate lua in calcul aceasta vechime deoarece prevederile acordului se refera doar la pensii si alte prestatii sociale
- m-am gandit ca solutia cea mai buna ar fi ca o entitate cu competenta in domeniu, respectiv ITM, sa imi treaca cumva pe cartea de munca aceasta experienta. Am contactat un inspector dar mi-a dat un raspuns asemenator cu cel al departamentului juridic mentionat mai sus.

Avand in vedere ca nu exista o lege clara in aceasta privinta (sau cel putin nu imi este cunoscuta), si ca doresc o rezolvare care sa nu-mi pericliteze relatia angajator-angajat, ce solutie as putea gasi pentru a mi se recunoaste vechimea in munca de prezentul angajator? Ma gandesc la o solutie gen, o decizie/hotarare a unei instante competente (eventual cu competente specifice in domeniul dreptului muncii) opozabila opiniei departamentului juridic al angajatorului.

Multumesc mult pentru atentia acordata, si va urez un Nou An plin de realizari!
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Ianuarie 2011
caliadra, utilizator
Cel mai recent răspuns: caliadra , utilizator 12:33, 2 Ianuarie 2011
Incepand cu 01.01.2011, Decretul nr.92/1976 referitor la carnetele de munca a fost abrogat ... prin urmare, inscrierea in carnetul de munca a acelor perioada nu se mai poate face.

In acest act normativ, se prevedea ca perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.
Ok, ce alte solutii ar mai fi?
O solutie ar fi promovarea unei actiuni in constatare a vechimii in munca pentru perioada lucrata in strainatate.
Mersi pt raspuns. Mai precis ce ar trebui facut si cum?
Trebuie sa va adresati Tribunalului in a carui raza aveti domiciliu cu o actiune in contatare prin care sa solicitati recunoasterea vechimii in munca a perioadei lucrate in strainatate.

Alte discuții în legătură

Bună ziua, Întrebarea mea se referă la recunoașterea vechimii ... ricsike65 ricsike65 Bună ziua , Întrebarea mea se referă la recunoașterea vechimii în muncă în țară, pentru anii lucrați în UE. Am lucrat 5 ani în UE ca medic ... (vezi toată discuția)
Vechime în muncă Danaioana Danaioana Bună ziua, Vechimea în muncă, dovedită prin carnet de muncă și obținută în Republica Moldova, poate fi luată în considerare la angajare, pentru ... (vezi toată discuția)
Echivalarea anilor lucrati in strainatate in romania merascu merascu Buna ziua! In timpul studiilor de doctorat in Austria am lucrat si in proiecte de cercetare la universitate cu norma de 6h/zi (8h/zi maxim). In timpul ... (vezi toată discuția)