avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... schimbare felul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

schimbare felul muncii

poate fi considerata urmatoarea imprejurare schimbare a felului muncii (fara a exista o decizie a angajatorului in acest sens):
- salariatului i se comunica ca se va ocupa in exclusivitate de un nou proiect
- ca urmare vechile atributii conform fisei postului nu se mai regasesc in activitatea acestuia, nici nu mai exista vechii subordonati
- nu este mentionata o perioada - se considera ca este perioada nedeterminata

Salariatul sustine ca a operat o modificare unilaterala a felului muncii, fara acordul salariatului, fapt interzis de legislatia muncii

Care ar putea fi sanctiunile (inca o data, nu avem o decizie in acest sens, DAR avem o notificare scrisa a salariatului
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:42, 24 Martie 2008
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Daca ar fi fost o modificare unilaterala a felului muncii trebuia emisa o decizie in acest sens. Salariatul a trimis o notificare prin care va atentioneaza ca atributiile din fisa postului i-au fost modificate.
da si ne cere un raspuns scris

Avem 2 variante:
- sa spunem ca este modificare si sa emitem decizia, act aditional si o noua fisa a postului (presupunand ca salariatul ar fi de acord cu toate astea)
- sa spunem ca nu este nici o modificare si ca atributiile noi sunt in interiorul fisei postului (dar nu stiu ce facem cu faptul ca i-au fost luate fostele atributii)

Intrebarea este: care este riscul? nu exista o decizie de modificare (nu are de ce sa ceara anularea deciziei) - poate eventual sa ceara daune morale?

Avem vreun caz de daune morale angajat in Rom??
AM GASIT CEVA
Salariatul concediat nelegal este îndreptãţit sã obţinã repararea prejudiciului moral pe care l-a suferit. Astfel, în speţã, se cuvine salariatului reintegrat în funcţie, suma de 10.000 de euro, ca echivalent al prejudiciului moral suportat de acesta. Salariatul concediat nelegal, având funcţia de director al unei sucursale a societãţii bancare intimate, a dovedit şicanele la care a fost supus timp îndelungat anterior concedierii, cum ar fi suspendarea contractului de muncã, retragerea sporului de fidelitate, refuzul concediului de studii. Aceste şicane, împreunã cu concedierea nelegalã s-au repercutat negativ asupra stãrii psihice a salariatului, i-au lezat onoarea şi demnitatea, salariatul bucurându-se de prestigiu social, fiind cadru universitar şi autor de lucrãri ştiinţifice. (Curtea de Apel Piteşti, secţia civilã, conflicte de muncã şi asigurãri sociale, decizia nr. 371/R-CM din 27 iunie 2006, în Revista românã de dreptul muncii nr. 3/2007, p. 232)
Variantele le-ati expus dvs ....:) ...alegeti varianta cea mai buna .... daca nu se modifica salariul sau poate il cresteti cu aceasta ocazie ...eu as merge pe prima varianta.

Daunele morale reprezinta acea forma a raspunderii civile delictuale care intervine atunci cand, prin intermediul unei fapte ilicite savarsite cu vinovatie, nu este diminuat patrimoniul, ci sunt lezate valorile morale ale unei persoane.
Dacă salariatul consideră că valorile sale morale au fost lezate, poate pretinde angajatorului să-i plătească daune morale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2 sfaturi, va rog ContSters74449 ContSters74449 Buna seara, voi fi concisa si va multumesc anticipat pentru lamuriri: 1) Angajatorul este obligat sa intocmeasca o fisa a postului sau se poate ... (vezi toată discuția)
Vreau sa va supun atenției dvs urmatoarea situatie. fiind de profesie ... bober17 bober17 Vreau sa va supun atenției urmatoarea situatie. Fiind de profesie mecanic, am fost angajat acum 6 ani de zile la o companie in contract pe postul calificat de ... (vezi toată discuția)