detin o firma care intermediaza diferite servicii, un client care a achizitionat acum 1 an ceva prin noi a depus plangere penala inpotriva mea ca si persoana fizica pentru inselaciune, fiindca nu a fost multumita de produsul achizitionat prin intermediul nostru. Mai exact Hotelul al carui card de vacanta il vindeam nu le-a trimis cardul, la fabricat dar au uitat sa il trimita . In contractul pe care l-a semnat clientul este specificat ca eu si firma mea suntem doar vanzatori, intermediari partile fiind clientul si o societate din strainatate iar noi intermediari. Am fost chemat la audiere pentru inselaciune eu ca si persoana fizica, va rog dati-mi un sfat ce sa le duc la audiere sa inteleaga ca eu doar am intermediat acest contract si nu eu sunt beneficiarul, daca le duc contractul de colaborare dintre firma mea si firma din strainatate in care este stipulat clar cine ce roluri are este in regula? la ce ma pot astepta ? am cazierul imaculat si nu am inselat pe nimeni, iar valoarea acelui produs achizitionat de client este de 500 de euro , ce sa fac sa platesc eu din buzunar si sa isi retraga plangerea? tot mai trebe sa merg la audieri si daca isi retrage plangerea? Daca m-as duce cu un avocat sa dau aceasta declaratie la politie poate nu s-ar mai ajunge la procuror daca si clientul isi retrage plangerea?
In cazul infractiunii de inselaciune , impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala.
Conform modificarilor aduse de legea 202/2010, in cazul in care prejudiciul nu este mai mare de 100.000 EURO si este recuperat, se poate aplica sanctiunea amenzii , care va fi mentionata in cazierul judiciar.
Contractul de colaborare va clarifica ce servicii sunt prestate de catre societate unde lucrati.
Raspunderea penala este una personala.Conform contractului de colaborare, al celui de munca , conform fisei postului , va fi stabilita imprejurarea in care fapta a fost savarsita si cui revine vinovatia.
In cazul in care obligatia contractuala nu este indeplinita, raspunderea este una civila .(in cazul in care infractiunea prevazuta de art . 215 din Codul penal nu exista, se va dispune scoaterea de sub urmarire penala, conform art . 10 din Codul de procedura penala.)
Da, asa cum a aratat si Ioana mai sus, dvs. fiind doar intermediar nu veti raspunde penal decat daca se va stabili pe baza de probe ca ati savarsit fapta cu vinovatie.
Spre exemplu, daca se va stabili de organul de urmarire penala ca ati fost complice la savarsirea unei infractiuni, ceea ce imi vine greu sa cred deoarece se poate presupune ca ati fost de buna-credinta.
Pe de alta parte, simplul fapt ca firma respectiva nu si-a indeplinit o obligatie contractuala nu inseamna ca sunteti dvs. vinovat.