Buna ziua,
va scriu acest mesaj in numele tatalui meu, pensionar, fost ofiter in cadrul MApN si posesor de viza de turist pentru SUA pe 10 ani. A fost pana in momentul de fata de 2 ori in SUA, prima oara impreuna cu mama care a decis sa nu mai vina in tara (deci a ramas peste viza), dar tatal meu s-a intos acasa in termen legal.
Anul trecut - 15 decembrie 2010 - a incercat din nou sa mearga in SUA, dar de data aceasta nu i s-a permis intrarea in SUA, si mai mult de atat, a fost interogat vreme de 12 ore dupa care incarcerat (i s-a dat uniforma de detinut, catuse, tot tacamul).
Ofiterii din aeroport s-au purtat excrabil cu el.....abia in momentul in care le-a spus ca e fost ofiter si-au schimbat putin atitudinea..dar nu cu mult.
Tatal meu considera ca a fost tratat necorespunzator si doreste sa demareze un proces sau sa faca o plangere in acest sens.....inclusiv la CEDO.
Ma puteti ajuta cu vreun sfat.....sugestie..orice....in cazul in care e nevoie o sa va dau mai multe detalii.
Va multumesc.
Sa actionezi SUA la CEDO?Dupa ce tatal dvs.a intrat pe teritoriul lor ,si cu a carui complicitate mama dvs.a ramas in mod ilegal?
Acestea sunt legile lor privind imigrantii clandestini,iar acestea trebuiau respectate.Faptul ca tatal dvs.a fost ofiter,nu influenteaza prea mult aceasta situatie.In multe tari din Europa,procedura esteaceeasi-incatusare,uniforma de detinut.Considerati cumva ca autoritatile americane au actionat ilegal,iar masurile luate impotriva tatalui dvs.sunt abuzive,din moment ce mama dvs.era trecut ca insotitor pe viza americana,iar tatal era oarecum raspunzator pentru dansa?
Nu stiu ca mama sa fi fost trecuta ca si insotitor. Ei au primit vize separate....si avand in vedere ca sunt 2 persoane diferite nu ar trebui sa raspunda fiecare pentru faptele sale?
Ambii parinti au primit viza de turist pe 10 ani in 2009 iar in luna mai 2009 au plecat in SUA impreuna. In momentul intrarii in SUA li s-a permis drept de sedere doar 6 luni. Tatal meu s-a intors dupa 5 luni dar mama a ramas acolo....unde e si acum.
La inceputul lui 2010 tata a fost din nou in SUA (singur), si a primit drept de sedere 3 luni. S-a intors in termenul a 3 luni de zile iar cand a incercat sa mearga de sarbatori l-au oprit in aeroport si nu i-au permis intrarea pe teritoriul statelor unite...mai mult de atat..i-au anulat si viza de turist ce o obtinuse.